woensdag, 28. juni 2006 - 11:14

Prins Willem-Alexander eert veteranen op het Malieveld

Den Haag

Donderdag 29 juni vindt op het Malieveld, in de Ridderzaal en in een deel van de Haagse binnenstad de tweede Nederlandse Veteranendag plaats. Deze dag is ingesteld als een eerbetoon aan de Nederlandse veteranen. Op deze feestelijke dag spreken onder andere Prins Willem-Alexander en premier Balkenende de oud strijders in de Ridderzaal toe.

In de Haagse binnenstad vindt een defilé plaats met meer dan drieduizend veteranen en duizend nog actief dienende militairen. Het defilé wordt opgeluisterd met historisch- en modern militair materieel en een mooi luchtdefilé. Op het Malieveld reiken veteranen en schoolkinderen medailles uit aan net van hun missies teruggekeerde militairen. Negen militairen krijgen hun medaille opgespeld door Prins Willem-Alexander, premier Balkenende en minister van Defensie Kamp.

Iedereen is de gehele dag welkom in de binnenstad en op de feestelijke manifestatie op het Malieveld, waar veteranen, militairen en publiek elkaar kunnen ontmoeten.

De Nederlandse Veteranendag vindt sinds 2005 jaarlijks plaats op de geboortedag van ZKH Prins Bernhard der Nederlanden. Op initiatief van staatssecretaris Van der Knaap van Defensie heeft de ministerraad op 24 mei 2006 besloten de Nederlandse Veteranendag tot nationaal evenement te benoemen. De Nationale vlaginstructie zal hiervoor worden aangepast, waardoor op 29 juni de Nederlandse driekleur mag wapperen. De Veteranendag is een eerbetoon aan alle Nederlandse veteranen, jong en oud.

Nederland telt ruim 140.000 veteranen bestaande uit de oud-gedienden in de Tweede Wereldoorlog tot en met de militairen die bij de huidige vredesmissies zijn ingezet. Op deze dag draait het om erkenning en waardering voor deze veteranen en dient om het onderlinge begrip tussen de Nederlandse samenleving en de veteranen te vergroten. De Veteranendag moet hierdoor een gezicht geven aan alle betrokken mannen en vrouwen.

Meer informatie en het programma is te vinden op de site van de Veteranendag.
Provincie:
Tag(s):