maandag, 8. mei 2006 - 12:25

Proef met AED

Apeldoorn

De brandweerkorpsen van Uddel en Klarenbeek (gemeente Apeldoorn) beschikken met ingang van dinsdag over een Automatische Externe Defibrillator (AED). Bij een melding van een vermoedelijk hartfalen zullen deze korpsen samen met de ambulance worden gealarmeerd.

De AED is een apparaat waarmee een hart snel en efficiënt gedefibrilleerd kan worden door anderen dan ambulanceperoneel. De AED wordt ter ondersteuning bij een reanimatie toegepast.

Voor ambulances gelden aanrijtijden van maximaal 15 minuten. Maar bij een hartstilstand telt elke minuut. Omdat de lokale brandweer in de buitengebieden vaak sneller ter plaatse kan zijn, hebben de dorpsraden van Klarenbeek en Uddel de brandweer en de Geneeskundige Hulp bij Ongevallen en Rampen (GHOR) om medewerking gevraagd.

De ondernemersvereniging Uddel, dorpsvereniging Uddels Belang, de Rabobank Klarenbeek en Klarenbeeks Belang hebben een AED aangeschaft voor hun dorp.

Beide vrijwillige brandweerkorpsen hebben samen met de GHOR en de meldkamer Ambulancezorg een werkprotocol opgesteld. Een aantal brandweermensen is opgeleid door Ambulancezorg Noord- en Oost-Gelderland en zal bij een melding van een hartstilstand als ‘First Responder Team’ gelijktijdig met de ambulance worden gealarmeerd. De proef met de AED wordt na twee jaar geëvalueerd.

In de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland, waar Apeldoorn onder valt, zijn Uddel en Klarenbeek de eerste brandweerkorpsen die zijn uitgerust met een AED.
Op andere plaatsen in Nederland zijn al diverse korpsen met een AED uitgerust.
Provincie:
Tag(s):