vrijdag, 2. juni 2006 - 15:14

Proef met gezichts-herkenning in Amsterdamse winkels

Amsterdam

De Amsterdamse gemeenteraad heeft ingestemd met een proef met gezichtsherkenning in winkels. De proef gaat zes maanden duren. De gemeente wil hiermee kijken of winkeldieven geweerd kunnen worden. Eerder voerden twee winkels in Utrecht het systeem al in. In opdracht van het Platform Criminaliteitsbeheersing Amsterdam-Amstelland (PCA) is eind vorig jaar een haalbaarheidsonderzoek verricht naar het tegen-houden van winkelcriminaliteit met gezichts-herkenning. Het doel van de proef is een instrument te ontwikkelen dat winkeliers kan ondersteunen bij de aanpak van winkelcriminaliteit.

Tijdens de proef zal in één winkel een camerasysteem alle bezoekers filmen en vergelijken met twee gegevens-bestanden: één van de winkeliers voor het handhaven van winkelverboden en één van de politie met gegevens over veelplegers van winkelcriminaliteit. De politie maakt een selectie van veelplegers binnen de geldende wettelijke kaders.

Als de computer iemand herkent krijgt de winkelier een seintje zodat hij actie kan ondernemen. Er wordt een convenant afgesloten tussen politie, justitie en de ondernemer waarin staat wat de ondernemer wel en niet mag met het systeem. Tijdens de proef moet duidelijk worden of gezichtsherkenning in praktijk echt werkt en of het daarmee een welkome aanvulling is in de strijd tegen winkelcriminaliteit.
Provincie:
Tag(s):