vrijdag, 3. november 2006 - 9:51

Prof. Schoonman beste Nederlandse materiaalkundige

Delft

Prof.dr. Joop Schoonman, hoogleraar Anorganische Chemie aan de TU Delft, is verkozen tot de grootste Nederlandse materiaalkundige van de laatste tachtig jaar. Dit gebeurde in de verkiezing ‘Dutch Masters in Materials 2006’, die werd georganiseerd door de Bond voor Materialenkennis. De Bond maakte de uitslag van de verkiezing bekend tijdens de viering van haar tachtigjarig bestaan op donderdag 2 november in het Aviodrome in Lelystad.

De chemicus Schoonman is vooral actief op het gebied van duurzame energie. Hij benadert dit gebied vanuit zijn expertise op het gebied van de vaste-stof chemie. Zijn onderzoek heeft onder meer geleid tot verbeteringen op het gebied van batterijen, zonnecellen, brandstofcellen en waterstofopslag. Hij heeft 435 wetenschappelijke publicaties op zijn naam staan.

Joop Schoonman (1943) studeerde chemie aan de Universiteit van Utrecht (1967). Hij promoveerde er in 1971 en bleef er tot 1984 werkzaam als onderzoeker. In dat jaar kwam hij naar de TU Delft om er hoogleraar Anorganische Chemie te worden. Sinds 2002 is hij tevens wetenschappelijk directeur van het Delft Centre for Sustainable Energy.
Provincie:
Tag(s):