zaterdag, 16. september 2006 - 16:19

Professionalisering tandheelkunde in Lelystad

Lelystad

Lelystad krijgt een uitgebreide praktijk voor tandheelkunde. Het bedrijf TaMed BV laat aan de Middendreef het Medisch en Tandheelkundig Centrum Lelystad (MTC Lelystad) verrijzen waarvan een persoonlijke benadering, speciale aandacht voor geestelijk of lichamelijk gehandicapte patiënten en een breed aanbod aan tandtechnische specialismen de pijlers vormen.

In de stad met zo’n 73.000 inwoners was de afgelopen jaren duidelijk behoefte aan een professionalisering van de tandheelkundige zorg. In die behoefte wordt nu voorzien. Het is de bedoeling dat binnen het centrum een parodontoloog (tandvlees behandelingen), een endodontoloog (wortelkanaalbehandelingen), implantoloog (vervanging van tanden en kiezen), gnatoloog (fysiotherapie gericht op het kaakgewricht), orthodontist (corrigeren van de stand van de tanden en kiezen), en een kaakchirurg aan de slag gaan. Ook tandartsen, mondhygiënistes en een tandtechnisch laboratorium zijn aanwezig.

Daarnaast zijn er speciaal ingerichte ruimtes voor medische specialisten voor de werkzaamheden die ook buiten een ziekenhuiszetting plaats kunnen vinden. Een medisch laboratorium zal eveneens niet ontbreken. MTC Lelystad streeft naar een goede samenwerking met specialisten in het ziekenhuis en andere aanbieders van tandheelkundige zorg in Lelystad.

Tevens gaat in samenwerking met de al bestaande opleidingcentra’s in Nederland het MTC Lelystad ook dienen als opleidingscentrum. Er zullen ongeveer 20 arbeidsplaatsen gecreëerd worden.

De persoonlijke aandacht voor de patiënt staat centraal in het MTC Lelystad. Speciale aandacht komt er voor geestelijk en/of lichamelijk gehandicapte patiënten en voor patiënten met angst voor de tandarts. Voor deze patiënten komt er een mogelijkheid om onder gehele narcose de behandelingen te ondergaan.

De gemeente Lelystad heeft positief gereageerd op het initiatief van TaMed BV. Wethouder De Vries: ‘Ik ben onder de indruk. Met deze stap is er goed naar de toekomst gekeken. Lelystad is een groeigemeente en de stad heeft als provinciehoofdstad van Flevoland een belangrijke zorgfunctie.’

Ook is hij van mening dat er Lelystad meer specialisten binnen de stadsgrenzen moet halen. Wethouder De Vries ziet het MTC Lelystad als een waardevolle aanvulling op de al aanwezige tandheelkundige en medische zorg.

Het MTC Lelystad wordt gerealiseerd op Middendreef 273.
Opening wordt medio 2007 verwacht. Als tandarts komt Arne Bogaard in het centrum werken. Vanaf 1 augustus 2006 is hij werkzaam in de Praktijk voor Mondzorg en Preventie op het Hollandse Hout 144 te Lelystad. Inschrijvingen en behandelingen door Arne Bogaard zijn dus al mogelijk
Provincie:
Tag(s):