woensdag, 20. september 2006 - 15:35

Professionele inbrekersbende pleegde 50 woninginbraken

De Bovenregionale Recherche Noord-West en Midden Nederland denkt met de aanhouding van 6 mannen uit Roemenië, Albanië en Nederland ongeveer 50 woninginbraken opgelost te hebben. De mannen hebben voor onderdduizenden euro's goederen en auto's weggenomen. Hiervan is een deel in beslaggenomen. Vijf verdachten zitten nog vast. Dit heeft de politie Kennemerland woensdag bekendgemaakt.

In september 2005 werd er in de regio Kennemerland een flink aantal keer ingebroken in woningen. Uit politieonderzoek bleek dat deze inbraken mogelijk door steeds dezelfde daders werden gepleegd. Het Bovenregionale Rechercheteam heeft dit onderzoek met een team van 13 rechercheurs voortgezet.

Na maanden van voorbereidend onderzoek werd duidelijk dat een groep inbrekers overal in het land inbraken pleegde. Deze verdachten opereerden vanuit Rotterdam en waren veelal actief in gemeenten rondom Rotterdam, maar ook op tal van andere plaatsen in Nederland. Bij de inbraken maakten ze flatscreens, gsm's, camera's en auto's buit.

In mei van dit jaar zijn bij een centraal gecoördineerde actie in Rotterdam 5 verdachten aangehouden. Twee uit Roemenië, twee uit Albanië en een Nederlander. De Roemenen en de Albaniërs waren verantwoordelijk voor de inbraken, de Nederlander voor de heling van de gestolen goederen. Een zesde man, een Nederlander, werd later aangehouden wegens medeplichtigheid en is inmiddels heengezonden.

Na de aanhouding zijn in vijf panden huiszoekingen verricht. Hierbij zijn 800 goederen in beslaggenomen, waaronder een aantal flatscreens en andere elektronische apparatuur. De politie tracht deze goederen de komende tijd terug te bezorgen bij de rechtmatige eigenaren.

Uit het onderzoek blijkt dat de verdachten zeer professioneel te werk gingen. Ze boorden gaatjes in ramen en deuren en waren daardoor veelal in staat zelfs goed afgesloten deuren te openen. Inbraken werden met name 's avonds en 's nachts gepleegd. Vaak lagen de bewoners thuis te slapen. De verdachten reden kriskras door het land, gericht op woningen waar dure auto's voor de deur stonden. Een aantal van deze auto's is bij de inbraak weggenomen, twee daarvan zijn door de politie teruggevonden.

Van een derde auto is bekend dat die is doorverkocht aan een bende Amsterdamse criminelen. Deze criminelen zijn in een ander onderzoek aangehouden. Mogelijk zijn ook de andere gestolen auto's verkocht.

Er zijn uiteindelijk 49 woninginbraken waarschijnlijk te herleiden naar de aangehouden verdachten. Inbraken zijn gepleegd in o.a. Pijnacker, Oegstgeest, Nieuw-Vennep, Barendracht, Oud-Beijerland, Alphen aan de Rijn, Gouda, Oss, Rotterdam, Bunnik, Wijk bij Duurstede, Spijkenisse en Nieuwerkerk aan de IJssel. Opvallend is dat vrijwel geen enkele inbraak in de regio Kennemerland aantoonbaar te herleiden bleek naar deze dadergroep. Hiervoor ontbreken tot op heden de bewijzen.

De verdachten zijn waarschijnlijk vanaf 2003 actief. De Roemenen en de Albaniërs waren illegaal in Nederland, hadden geen vaste woonplaats, geen uitkering en wisselden voortdurend van identiteit. Uiteindelijk kon van de beide Roemenen de identiteit worden vastgesteld. Van de twee Albaniërs is wel een naam bekend, maar omdat ze gebruik maken van een groot aantal aliassen is niet duidelijk wat hun werkelijke naam is. Dit heeft het werk van het rechercheteam flink bemoeilijkt.

Hoogstwaarschijnlijk hebben de verdachten zich vanaf 2003 voortdurend bezig gehouden met het plegen van woninginbraken. Zo werd in een wijk in Alphen aan de Rijn zeven keer ingebroken gedurende één nacht. Verder is een groot aantal van de 800 in beslaggenomen goederen niet weggenomen bij één van de 49 bewezen inbraken.

De politie vermoedt daarom dat de verdachten veel meer dan de genoemde 49 inbraken hebben gepleegd, maar daarvoor ontbreekt het vereiste bewijs. Slechts één van de verdachten heeft bekend bij een aantal inbraken betrokken te zijn geweest. De politie heeft het onderzoek inmiddels
afgesloten.

De vijf aangehouden verdachten zitten in voorlopige hechtenis. Twee verdachten die zijdelings bij de inbraken betrokken zijn geweest worden nog gezocht. Als ze worden aangehouden wordt ook tegen hen proces-verbaal opgemaakt. De vijf aangehouden verdachten dienen binnenkort voor de rechter te Haarlem te verschijnen.
Provincie:
Tag(s):