woensdag, 11. januari 2006 - 16:27

Protest havenarbeiders tegen EU-voorstel

Rotterdam

Meer dan honderden havenwerkers in de Rotterdamse havens hebben woensdagmiddag voor 3 uur het werk neergelegd uit protest tegen Port Package 2. Ook in andere Europese havens werd woensdag actie gevoerd en het werk neergelegd.

Europese havenwerkers voeren al jaren actie tegen een nieuwe Europese havenrichtlijn, die de zelfafhandeling van scheepslading door bemanningsleden en niet opgeleide gelegenheidsarbeiders wil toelaten. Dit is in strijd met de internationale conventie ILO137. Die bepaalt dat al het havenwerk moet worden uitgevoerd door erkende, opgeleide havenarbeiders.

De werkonderbreking is de eerste van reeks acties dit jaar tegen Port Package en de Dienstenrichtlijn. Op 16 januari volgt een tweede werkonderbreking in de havens en 14 februari is een grote demonstratie in Straatsburg als het Europees parlement zich over de richtlijn gaat uitspreken. Ook start FNV Bondgenoten dit jaar onder de noemer 'Gelijk werk, gelijk loon' met een campagne rond de problematiek van concurrentie op arbeidsvoorwaarden door buitenlandse werknemers.
Categorie:
Tag(s):