woensdag, 11. januari 2006 - 17:20

Protest havenwerkers in Rotterdamse haven

Rotterdam

Honderden havenwerkers in de Rotterdamse havens leggen woensdagmiddag 11 januari tussen 12:00 uur en 14:30 uur het werk neer uit protest tegen Port Package 2. Zij komen daarna bij elkaar tijdens een manifestatie aan de Reeweg in het Eem-Waalhavengebied. Ook in andere Europese havens wordt woensdag actie gevoerd en het werk neergelegd.

Europese havenwerkers voeren al jaren actie tegen een nieuwe Europese havenrichtlijn, die de zelfafhandeling van scheepslading door bemanningsleden en niet opgeleide gelegenheidsarbeiders wil toelaten. Dit is in strijd met de internationale conventie ILO137. Die bepaalt dat al het havenwerk moet worden uitgevoerd door erkende, opgeleide havenarbeiders.

De werkonderbreking is de eerste van reeks acties dit jaar tegen Port Package en de Dienstenrichtlijn. Op 16 januari volgt een tweede werkonderbreking in de havens en 14 februari is een grote demonstratie in Straatsburg als het Europees parlement zich over de richtlijn gaat uitspreken. Ook start FNV Bondgenoten dit jaar onder de noemer 'Gelijk werk, gelijk loon' met een campagne rond de problematiek van concurrentie op arbeidsvoorwaarden door buitenlandse werknemers.
Provincie:
Tag(s):