maandag, 4. december 2006 - 12:11

Protest tegen militaire draaginsigne

Assen

Maandagochtend hebben een tiental vrouwen en mannen uit Srebrenica geprotesteerd tegen de uitreiking van de draaginsigne aan het personeel dat deel uitmaakte van Dutchbat III, dat in 1994 en 1995 gestationeerd was in Srebrenica.

Minister van Defensie Henk Kamp reikte vanochtend aan de ongeveer 800 militairen de insigne uit omdat de militairen ten onrechte gedurende langere tijd in een negatief daglicht zijn gesteld.

De Duitse mensenrechtenorganisatie Society for Threatened Peoples is anders van mening en demonstreerde vanochtend door met een 60 meter lang spandoek, met daarop de 8106 namen van de verdwenen moslim mannen, bij de ingang van de kazerne te gaan demonstreren. De actievoerders lazen gezamenlijk de namen voor van alle doden.

In juli 1995 werden de Nederlandse militairen onder het bewind van de toenmalige lijder generaal Mladic onder de voet gelopen. De Nederlandse militairen kregen een storm van kritiek over zich heen omdat ze de bevolking niet zouden hebben verdedigd. Maar volgens de militairen waren zij niet opgewassen tegen de zwaarbewapende Serviërs, zeker niet toen luchtsteun van de Verenigde Naties uit bleef.

Tot op de dag van vandaag voelen de soldaten zich in de steek gelaten. De draaginsigne, die is uitgereikt, wordt door de oud-Dutchbatters zeer gewaardeerd.
Provincie:
Tag(s):