zaterdag, 25. februari 2006 - 16:22

Protest tegen misbruik Februaristaking

Amsterdam

Zaterdagmiddag vond er op de Dam een demonstratie plaats van de Anti-fascistische Actie Amsterdam (AFA-A) tegen het misbruik van de Februaristaking door rechts-extremen. Op diverse rechts-extreme websites was de afgelopen week opgeroepen om vandaag, 25 februari: de dag van de herdenking van de Februaristaking, op de Dam te protesteren tegen de heftige reacties van moslims op de Deense spotprenten.

AFA-A leden kwamen met zo’n 40 tot 60 mensen naar de Dam om rechts-extremen tegen te houden bij hun protest. Dit protest werpt volgens AFA-A een smet op de herdenking van de Februari staking. De politie was aanwezig om een en ander in goede banen te leiden. Sommige spandoeken met kwetsende teksten zijn in beslag genomen. Op de achtergrond was een peloton ME stand-by mocht de demonstratie escaleren.

Op wat kleine schermutselingen na verliep de demonstratie rustig. Een demonstrant is aangehouden voor openlijke geweldpleging, toen voor- en tegenstanders elkaar in de haren vlogen.

Enkele leden van het Vlaams Blok, die onderweg waren naar de Dam keerden op verzoek van de politie huiswaarts. Rond 14.30 uur vertrokken ook de leden van AFA-A en bleek slechts een enkele demonstrant op de Dam achter.
Provincie:
Tag(s):