woensdag, 6. september 2006 - 15:38

Protesten bij EK-wedstrijd Nederland-Wit-Rusland

Eindhoven

Woensdahavond speelde het Nederlands elftal een EK-kwalificatiewedstrijd tegen Wit-Rusland in het Eindhovense Philipsstadion. Actievoerders van de FNV, Amnesty International en Mission to Minsk haalden in Eindhoven handtekeningen op van mensen die protesteerde tegen de dictatuur in Wit-Rusland.

Daarnaast deelde zij hoofdbanden (bandanna's) uit met de tekst 'Rusland vrij!' in het Russisch. Jongerius: "Met de bandanna's laten wij de Wit-Russen weten dat wij op de hoogte zijn van de politieke situatie in hun land. Wij willen laten weten dat wij de Russische mensen steunen."De FNV hoopt dat de bandanna's tijdens de wedstrijd wereldwijd in beeld worden gebracht.

Daarmee steunt de FNV de pogingen van de oppositie en de vakbonden in Rusland om druk op de Russische regering op te voeren. Vanaf 18.00 uur hielden Agnes Jongerius en Eduard Nazarski van Amnesty International bovendien een toespraak om te benadrukken dat de regering Loekasjenko de oppositie serieus moet nemen en de vakbondsrechten moet respecteren.

Sinds Loekasjenko in 1996 aan de macht kwam is de persvrijheid beperkt. De oppositie en de vakbonden zijn buiten spel gezet. In Wit-Rusland zijn sinds 1999 meerdere oppositieleden spoorloos verdwenen en waarschijnlijk vermoord. In 1999 heeft president Loekasienko het parlement ontbonden om de oppositie zo de mond te snoeren. Oppositieleider Victor Gonchar besloot daarop eigenhandig nieuwe verkiezingen uit te schrijven.

Na het uitschrijven van de verkiezingen is Gonchar echter onder verdachte omstandigheden verdwenen. Loekasjenko werd na de verkiezingen herkozen. Buitenlandse waarnemers beschuldigen de herkozen president van verkiezingsfraude.
Provincie:
Tag(s):