dinsdag, 24. januari 2006 - 12:23

Provincie ondersteunt United World College

Maastricht

De provincie heeft een bijdrage beschikbaar gesteld van 100.000 euro voor de vestiging van het United World College in Maastricht. ‘De vestiging van het United World College in Maastricht is een geweldige stap voor de internationale oriëntatie van het onderwijsaanbod in Limburg’, volgens gedeputeerde Martin Eurlings. ‘Onderwijs is dé voedingsbodem voor onze versnelde groei naar een Technologische Topregio; de koers die we met de versnellingsagenda voor Limburg hebben ingezet. We maken deel uit van een internationale gemeenschap en moeten zorgen dat gekwalificeerde en getalenteerde jongeren een bijdrage kunnen leveren aan de ontwikkeling van onze economie. Daar hoort een goed aanbod van internationaal georiënteerd onderwijs bij.’

Binnen enkele jaren zal op het terrein van de huidige Tapijnkazerne een United World College Maastricht verrijzen, waar elk jaar zo’n 100 leerlingen uit de hele wereld zullen instromen. Streefdatum voor de opening is 1 september 2008. UWC heeft gekozen voor de optie in Maastricht vanwege het vernieuwende karakter van een UWC school in het hart van een stad en de toegevoegde waarde hiervan voor de totale ontwikkeling van de internationale UWC beweging in de 21ste eeuw.

Het initiatief tot vestiging van een United World College in Maastricht wordt gedragen door de Gemeente Maastricht, het bestuur van de Provincie Limburg, de Stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs en de Universiteit Maastricht. Van meet af aan hebben ook de centrale gemeenten in de Euregio en het bedrijfsleven het initiatief ondersteund. In samenwerking met UWC Nederland, en in concurrentie met Twente, is de laatste maanden gewerkt aan een voorstel dat naar verluidt nipt de Twentse voorstellen is voor gebleven. Vooral door de goede samenwerking tussen alle partners, is Maastricht kunnen komen met een voorstel waarin de eigen identiteit van het UWC kan profiteren van een brede en rijke onderwijscontext.

Het United World College gaat uit van de volgende gedachte: breng getalenteerde jongeren uit alle windstreken bij elkaar, laat ze samen studeren, samen de wereld en cultuur om hen heen ervaren, samen dienstbaar zijn aan de sociale omgeving, en ze zullen later als zelfbewuste wereldburgers mee werken aan een betere wereld. Het eerste United World College werd in 1962 gevestigd in Wales; inmiddels zijn er verspreid over de hele wereld 10 van dergelijke colleges. Het 11e college zal in september 2006 in Costa Rica de deuren openen.

Het college biedt een tweejarig programma aan dat wordt afgerond met een internationaal middelbare school diploma (Het International Baccalaureate).
Provincie:
Tag(s):