zondag, 12. november 2006 - 15:03

'Puzzelstukjes Vuurwerkramp vallen op hun plek'

Enschede

Jan Paalman en Charl de Roy van Zuydewijn, die met hun eigen onderzoek naar de vuurwerkramp in Enschede landelijke bekendheid kregen, moeten zich op 29 november vervoegen bij de bestuursrechter in Almelo. Beide mannen verweten de recherche tunnelvisie tijdens het onderzoek naar de ramp. André de Vries werd ten onrechte veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf wegens de brandstichting op het terrein van het vuurwerkbedrijf. De Vries werd later in hoger beroep vrijgesproken van zijn betrokkenheid bij de ramp.

Op 13 mei 2000 vond de vuurwerkramp in Enschede plaats. Ontploffingen in het vuurwerkbedrijf S.E. Fireworks vaagden de hele woonwijk Roombeek weg. De ontploffing was tot in een omtrek van 60 kilometer te horen. Bij de ramp vielen 23 doden, ongeveer 950 gewonden. Tweehonderd woningen werden volledig verwoest. 1250 mensen raakten dakloos. 1500 woningen buiten de wijk en zo'n 500 omliggende bedrijven raakten zwaar beschadigd. De materiële schade werd geschat op ongeveer 1 miljard gulden (454 miljoen euro).

De directeuren van S.E.Fireworks, Rudi Bakker en Willie Pater, werden in april 2002 door de rechtbank vrijgesproken van schuld aan de dood van de slachtoffers. Zij kregen 6 maanden gevangenisstraf opgelegd, waarvan drie voorwaardelijk. Daarnaast werd er een milde boete van 2250 euro opgelegd voor het overtreden van een aantal milieuvoorschriften en de handel in illegaal vuurwerk. Na drie maanden voorarrest kwamen zij vrij.

PD Recherche Advies, het bureau van Paalman en De Roy van Zuydewijn, zal bij de bestuursrechter aandringen op openbaarmaking van de rapporten en bijlagen over de vuurwerkramp. Zij zullen een beroep doen op de Wet Openbaarheid van Bestuur. De rapporten van de Rijksrecherche en het bureau Interne Zaken van de politie Gelderland Midden zijn altijd 'geheim' gebleven en eerdere verzoeken tot openbaarmaking bij de Procureur-Generaal werden afgewezen.

Tijdens de hoorzitting bij de Bestuursrechter, zullen getuigen worden gehoord en komt er mogenlijk meer inzicht in het handelen van de hulpdiensten en de rol van de gemeente tijdens en na de ramp. Nieuwe informatie, die de afgelopen twee jaar uit onderzoek naar voren is gekomen, zal dan ook boven tafel komen. De belangrijke rol die de gemeente Enschede vóór en na de ramp, maar ook tijdens de wederopbouw van de wijk Roombeek heeft gespeeld komt dan eveneens ter sprake.

Steeds meer puzzelstukjes komen boven drijven, zes en een half jaar na de ramp die Nederland schokte.......
Provincie:
Tag(s):