donderdag, 10. augustus 2006 - 16:18

PvdA wil Rotterdams Schoolboekenfonds

Rotterdam

De scholen gaan bijna weer beginnen. Dit betekent dat alle leerlingen weer hun schoolboeken voor het nieuwe jaar moeten kopen. En dat wordt ieder jaar duurder! Er zijn dan ook steeds meer leerlingen die geen of niet alle boeken aanschaffen.

PvdA-raadslid Metin Çelik: “Van de Rotterdamse scholen krijgen we regelmatig signalen dat er steeds meer leerlingen zijn die geen lesboeken hebben. Gevolg is dat deze leerlingen een deel van de theorie missen en slechter presteren. Een van de verklaringen is de gestegen prijs van de schoolboeken, het is voor ouders gewoon te duur om voor hun kind(eren) jaarlijks alle boeken aan te schaffen.�

In juni van dit jaar verscheen nog een rapport van het ministerie van Onderwijs (uitgevoerd door PriceWaterhouseCoopers) waaruit blijkt dat de prijs van schoolboeken voor het middelbaar onderwijs de afgelopen jaren met zo’n 35 procent is gestegen. Een middelbare scholier heeft jaarlijks gemiddeld 300 euro nodig om alle boeken te kunnen aanschaffen. Maar bedragen van 450 tot 600 euro voor een pakket boeken zijn geen uitzondering.

De PvdA in de Tweede Kamer heeft een voorstel gedaan voor een landelijk boekenfonds. Met zo’n fonds kunnen scholen zelf hun boeken aanschaffen (positief effect is dat scholen dan ook kostenbewust naar de prijs van lesmethodes gaan kijken) en de leerlingen lenen de boeken vervolgens van school. Maar minister Van der Hoeven van Onderwijs wil voorlopig geen geld uittrekken voor een dergelijk fonds.

Çelik: “Ik vind dat geen enkel Rotterdamse leerling zonder boeken naar school mag. Daarom denkt de PvdA aan het instellen van een Rotterdams Schoolboekenfonds.�

Zolang er nog geen schoolboekenfonds is zouden ouders gecompenseerd kunnen worden voor de boekenkosten. Ouders met een uitkering met schoolgaande kinderen krijgen nu al een tegemoetkoming voor de kosten van schoolboeken, maar mensen die daar net boven zitten niet. En ook voor hen zijn het flinke kosten, vooral als er meerdere kinderen tegelijk naar de middelbare school gaan.

Metin Çelik heeft hierover vandaag schriftelijke vragen gesteld aan de wethouder.
Provincie:
Tag(s):