woensdag, 25. oktober 2006 - 20:07

Raadselachtige autoinbraken opgelost

Assen

Door een intensieve samenwerking tussen de Regiopolitie Groningen en Drenthe heeft de politie een 20 - jarige man uit Stadskanaal aangehouden. Hier mee zijn een groot aantal misdrijven, auto-inbraken en brandstichtingen in Stadskanaal en Nieuw Buinen opgelost. De verdachte is op 30 september j.l. op heterdaad aangehouden op de schoolkade in Stadskanaal. Hij was toen bezig met een auto inbraak.

De politie kwam de man op het spoor nadat een particulier videobeelden beschikbaar had gesteld van een auto-inbraak. Naast de 20 jarige verdachte zijn er nog vier verdachten aangehouden voor heling. Het gaat om twee 28 - jarige mannen, een 26 - jarige man uit Stadskanaal en een 31 - jarige man uit Nieuw Buinen.

De 20 - jarige man wordt in totaal voor 64 zaken verdacht, waarvan 55 auto-inbraken en 9 brandstichtingen. Alle zaken werden gepleegd in Stadskanaal en Nieuw Buinen. Het ging de verdachte tijdens de inbraken vooral om navigatiesystemen, laptops, gsm's, cd's, contant geld en waardepapieren.

Ook wordt de man verdacht voor de brandstichting aan het Dwarsdiep in Nieuw Buinen in 2004, hierbij brandde een bedrijfspand af. Een bewoner die boven het bedrijfspand woonde kon zich daarbij ternauwernood in veiligheid brengen.

In de maanden augustus en september werden Stadskanaal en Nieuw Buinen geteisterd door raadselachtige auto-inbraken. Opvallend bij deze zaken was dat bij de inbraken geen schade aan voertuigen werd toegebracht. Het was voor de politie niet duidelijk hoe de auto-inbraken plaatsvonden. De politie werd door de media-aandacht regelmatig getipt met mogelijke methodes die de inbreker zou hebben gebruikt. Uit onderzoek blijkt nu dat de verdachte de auto-inbraken kon plegen doordat de auto’s niet afgesloten waren.

De verdachte heeft bovengenoemde gevallen bekend en hij is inmiddels voorgeleid aan de rechter-commissaris. De Raadkamer heeft de voorlopige hechtenis verlengd met 90 dagen. De politie doet nog onderzoek naar de verblijfplaats van de gestolen goederen.
Provincie:
Tag(s):