zaterdag, 29. juli 2006 - 16:20

Raikkonen ontzegt Ferrari de pole position

Kimi Raikkonen start morgen van pole position bij de Grand Prix van Duitsland. Het is de eerste pole position voor de Fin in het seizoen 2006. De McLaren-coureur vloog weliswaar bij zijn laatste poging van de baan maar de 1:14,070 die hij bij zijn eerdere poging op de klokken zette bleek goed genoeg voor pole.

Raikkonen zal morgen op de startopstelling geflankeerd worden door Michael Schumacher in zijn Ferrari. Christijan Albers vertrekt morgen als 18de.

De Nederlander reed teamgenoot Monteiro op grote achterstand maar wist desondanks niet door te dringen tot Q2. Veel maakt het allemaal niet uit, aangezien een opgeblazen motor op vrijdag betekent dat Albers tien plaatsen teruggezet zal worden in de startopstelling.

De kwalificatie zelf was spectaculair te noemen. In Q1 zijn het Jarno Trulli en Mark Webber die meteen de baan opgaan en de eerste tijden laten noteren, als we iets voorbij de eerste bocht een Scuderia Toro Rosso in de kreukels zien liggen, en de eerste Code Rood een feit is. In de herhaling wordt duidelijk dat Scott Speed bij het uitkomen van de eerste bocht de controle kwijt is geraakt, hard in de bandenstapels vliegt en zichzelf een 22ste startplaats bezorgt.

Q1 verloopt verder betrekkelijk rustig, waarbij alleen de snelheid van de beide Ferrari’s opvalt. Hetzelfde geldt voor de tweede sessie. Er zijn meerdere coureurs die een goede indruk maken, waaronder Raikkonen en David Coulthard. Het lijkt echter absoluut uitgesloten dat iemand anders dan Schumacher en Massa een woordje mee zal kunnen spreken in de strijd om pole.

Een team dat daar vooralsnog alleen maar van kan dromen is BMW Sauber. De Duits-Zwitserse combinatie leek tot voor kort steeds dichter naar de top te kruipen maar stelt in de kwalificatie ronduit teleur. Jacques Villeneuve en Nick Heidfeld zijn uiteindelijk respectievelijk goed voor een 14de en 16de startplaats.

Een team dat in positief opzicht verrast is Honda. Na alle technische malaise kan het team moed putten uit de 4de en 6de positie van Jenson Button en Rubens Barrichello. Maar goede startpositie wist het team al eerder te bereiken, dus het weekend zal voor de Japanners alleen geslaagd kunnen worden genoemd als er morgen een forse hoeveelheid punten wordt binnengehaald.

In Q3 voltrekken zich verder nog wat kleine incidenten die grote gevolgen gehad zouden kunnen hebben. Michael Schumacher mist bij het inrijden van de pitstraat zijn apex en schakelt zichzelf bijna uit.

Broer Ralf rijdt in de haarspeldbocht tegen de McLaren van Pedro de la Rosa aan en moet naar binnen voor reparaties aan zijn voorwielophanging. De Duitser is dankzij het snelle werk van de Toyota monteurs uiteindelijk net op tijd terug op het circuit om de 8ste startplaats veilig te stellen.

Een plaats voor Ralf start morgen niemand minder dan wereldkampioen Fernando Alonso. Het optreden van de Spanjaard en teamgenoot Fisichella (5de) was allerminst overtuigend, vergelijkbaar met dat in Indianapolis. Met de beide Ferrari’s op positie 2 en 3 moet men zich bij Renault haast wel zorgen beginnen te maken. Het zal zeker geen gemakkelijke opgave zijn om morgen de gebruikelijke podiumpositie naar huis te rijden.
Categorie:
Tag(s):