zaterdag, 5. augustus 2006 - 15:16

Raikkonen pakt pole position in Hongarije

Kimi Raikkonen zal bij de Grand Prix van Hongarije van pole position vertrekken. De Finse McLaren-coureur was in een alles behalve alledaagse kwalificatiesessie drie tienden sneller dan de Ferrari van Felipe Massa, die op een 2de plaats eindigde.

Christijan Albers kwam niet verder dan een voorlaatste startplaats. De Nederlander zou vanwege een motorstoring in de vrije trainingen sowieso tien plaatsen naar achteren worden gezet in de startvolgorde en het lijkt aannemelijk dat de Nederlander er daarom voor heeft gekozen zo veel mogelijk bandensets te sparen voor de race.

De kwalificatie van vandaag werd enigszins overschaduwd door alle poespas omtrent de straffen die de wedstrijdleiding heeft opgelegd aan de beide titelpretendenten. Was het gisteren Fernando Alonso die zijn kansen op een eventuele zege aanzienlijk zag slinken door een akkefietje met Red Bull Racing-coureur Robert Doornbos, vandaag was het de beurt aan Michael Schumacher.

De Duitser haalde in de vrije trainingen van vanochtend uitgerekend concurrent Alonso in tijdens een code rood, waarop de wedstrijdleiding besloot hem te trakteren op exact dezelfde straf als de Spanjaard, te weten twee strafseconden opgeteld bij zijn beste tijd in elk van de drie kwalificatiesessies.

Een en ander had tot gevolg dat Schumacher en Alonso zich niet beter wisten te kwalificeren dan respectievelijk een 12de en 15de plaats. Zowel de Ferrari- als de Renault-coureur haalde nog wel Q2, maar zag zich vervolgens geplaatst voor een vrijwel onmogelijke opgave: maar liefst twee seconden moesten ze harder rijden dan de man op P10, en dat bleek voor allebei te veel van het goede.

De Duitser schuift echter weer een plekje op doordat Honda-coureur Jenson Button, die vandaag eindigde op P4, evenals Christijan Albers tien plaatsen naar achteren wordt gezet.

Button’s teamgenoot Rubens Barrichello bevestigde desondanks de stijgende lijn bij het team door zijn Honda op een fraaie derde startplaats te planten, vlak voor de tweede McLaren van Pedro de la Rosa.

Positief verrassen deed de Pool Robert Kubica. De vervanger van Jacques Villeneuve schopte het warempel tot Q3, en een 10de startplaats bleek uiteindelijk zijn deel. Het is een beetje op de zaken vooruitlopen, maar wellicht deed hij alleen daarmee al voldoende om zich ook in Turkije te verzekeren van de cockpit van de tweede BMW Sauber. Nick Heidfeld leek getroffen te worden door problemen en eindigde direct achter zijn nieuwe teamgenoot.

Verder haalde Mark Webber zoals bijna altijd dit seizoen het maximale uit zijn Williams met P6, en stelde Giancarlo Fisichella wederom teleur met een 8ste startplek. Beide Toyota’s lijken inmiddels een vaste waarde in de top-tien en eindigden als 7de (Ralf Schumacher) en 9de (Jarno Trulli).
Categorie:
Tag(s):