donderdag, 19. oktober 2006 - 10:03

Rampenoefening in Appingedam

Appingedam

woensdag 18 oktober hielden de hulpverleningsdiensten (politie, brandweer en geneeskundige hulpverlening) en gemeenten in de regio Groningen een rampoefening. Tijdens de oefening werden de hulpverleningsdiensten onverwachts geconfronteerd met een in scène gezette ramp, een simulatie. Daarop moesten zij gezamenlijk een organisatie opzetten en beslissingen nemen om de ramp te bestrijden.

Om 19.45 uur kwam in de meldkamer het bericht binnen dat een vrachtwagencombinatie was gebotst op een oederentrein.
Mogelijk zitten daar chemische stoffen in. Het ongeluk heeft zich volgens het oefenscenario voorgedaan op een spoorwegovergang in Appingedam (Jan Bronsweg).

Het waren niet de operationele diensten die oefenden, maar de gemeentebestuurders en leidinggevenden van de hulpdiensten. Ambulances, brandweer- en politie-auto’s die met gillende sirenes en zwaailicht uitrukken, waren dan ook niet te zien.

De oefening moest een verrassing zijn voor de hulpverleners en hun bestuurders; daarom is de precieze datum tot het laatste moment geheim gehouden. Men wist alleen dat er ergens in oktober geoefend zou worden. Over de plaats van de nageepeelde ramp was van tevoren bekend, dat het Groningen, Appingedam, Delfzijl of Vlagtwedde zou zijn. In het echt weten de hulpverleningsdiensten namelijk ook niet van tevoren wanneer en waar zich een ramp voordoet.

De oefening werd georganiseerd door de inspectie Openbare Orde en Veiligheid, een onderdeel va het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties. Belangrijk is dat de hulplverleningsdiensten goed zijn voorbereid op eventuele rampen in de breedste zin van het woord.

De Inspectie OOV bekijkt daarom of de hulpverleningsdiensten van alle regio’s in Nederland goed zijn voorbereid om een ramp te bestrijden. In de regio Groningen heeft de Inspectie OOV al in 2004 gekeken hoe het met de plannen van de regio op papier staat. Het naspelen van een echte ramp is bedoeld om te kijken of deze plannen in de praktijk ook echt werken.
Provincie:
Tag(s):