maandag, 24. juli 2006 - 13:40

Recordaantal inzendingen provinciale architectuurprijs

Leeuwarden

Voor de provinciale Vredeman de Vriesprijs voor architectuur, die het College van Gedeputeerde Staten dit jaar zal uitreiken, zijn 71 inzendingen binnengekomen. Nog nooit is dat aantal zo hoog geweest. De winnaar van de Vredeman de Vriesprijs wordt dit najaar op 25 november bekendgemaakt. Dat gebeurt in het vernieuwde Natuurmuseum Fryslân, waarvoor architect Jelle de Jong tekende.

Een vakjury heeft inmiddels uit de 71 inzendingen een selectie gemaakt van 19 objecten, die de afgelopen twee jaar in Fryslân zijn gerealiseerd. Het gaat om projecten in uiteenlopende sectoren zoals bijvoorbeeld woningbouw, stadsvernieuwing, onderwijs, bedrijfsleven en gezondheidszorg.

Welstandsorganisatie Hûs en Hiem zal een tentoonstelling inrichten van de 19 geselecteerde ontwerpen die de komende tijd alle gemeentehuizen in Fryslân zal aandoen. Na de zomervakantie zal de vakjury uit de voorselectie van 19 inzendingen 5 projecten nomineren, die kans maken op de eerste prijs.

In het jaar 2000 werd de provinciale prijs, genoemd naar Vredeman de Vries, voor het eerst uitgereikt. Abe Bonnema streek toen met de eer. Sindsdien is de prijs toegekend aan verschillende projecten, zoals de parkeergarage met de Super de Boer-vestiging op het Hoekstereind in Leeuwarden (2002) en een boerderij in Oudemirdum die werd verbouwd naar een ontwerp van Jelle de Jong (2004).
Provincie:
Tag(s):