vrijdag, 20. oktober 2006 - 13:05

Recordverlies van ozon in 2006

Ozonmetingen van ESA's Envisat observatiesatelliet tonen een recordhoeveelheid ozonverlies in 2006. Veertig miljoen ton ozon is verdwenen boven de zuidpool, zo bleek uit metingen van 2 oktober. Dat is een miljoen ton meer dan het vorige record uit 2000. Dit heeft European Space Agency (ESA) bekendgemaakt.

Ozonverlies wordt in kaart gebracht door de diepte en het oppervlak van het gat in de ozonlaag te meten. Het ozongat is dit jaar 28 miljoen vierkante kilometer. 'Zo'n groot verlies van ozon wordt veroorzaakt door lage temperaturen in de stratosfeer, in combinatie met zonlicht', aldus ESA's atmosfeerwetenschapper Claus Zehner. 'Dit jaar daalde de temperatuur boven Antarctica tot de laagste temperatuur sinds 1979.'

De ozonlaag beschermt ons tegen schadelijke UV-straling van de zon en bevindt zich ongeveer 25 kilometer boven de grond. Het laatste decennium is de ozonlaag met ongeveer 0,3 procent per jaar geslonken. Daarmee neemt het risico op huidkanker, staar en schade aan het zeeleven toe.

Ozonverlies wordt veroorzaakt door vervuiling in de atmosfeer, bijvoorbeeld door chloor van menselijke producten (CFK's). Deze vervuiling is nog steeds niet verdwenen, ondanks een verbod op het gebruik van CFK's uit 1987.

Envisat kan met drie instrumenten de verschillen in de ozonlaag in kaart brengen, ozonverlies registreren en een snelle schatting maken van UV-straling waaraan we op aarde worden blootgesteld. Ook een UV-voorspelling behoort tot de mogelijkheden.

ESA's waarneming van ozon wordt de komende jaren verder uitgebreid met de lancering van drie MetOp polaire milieusatellieten. 'Langetermijnmetingen van ozon zijn heel belangrijk om het herstel van de ozonlaag te monitoren', zegt Zehner. 'Dat herstel wordt verwacht rond het jaar 2060.'
Categorie:
Tag(s):