maandag, 4. september 2006 - 10:02

Regen zorgt voor verrassingen tijdens WK Superbike

Assen

Ruim 41.000 motorsportfans genoten afgelopen weekeinde van het WK Superbike-weekeinde op het TT Circuit Assen. Tijdens de racedag, zondag, trotseerden 31.000 fans in de ochtenduren de regen, maar de strijd en het spektakel op het asfalt maakte een hoop goed.

Race 1 van de Superbikes zorgde op een kletsnatte baan voor enorm grote verrassingen. De hele top 5 uit de WK-stand: Toseland, Barros,Corser en Bayliss crashten waarna Haga soeverein aan de leiding kwam met 17 seconden voorsprong. Nitro Nori bleef echter teveel pushen en verspeelde met een schuiver op het natte asfalt de mogelijkheid om de puntenvoorsprong van Bayliss met 25 punten te reduceren.

De Brit Chris Walker toonde zich de sterkste in de regen en pakte de eerste zege voor Kawasaki sinds Sugo (waar de Japanner Isuzu won) in april 2000. Het was tevens de eerste WK-overwinning voor de sympathieke Brit, die Aussie Andrew Pitt en Michel Fabrizio (ITA) voor bleef. Toseland was de enige topper die nog punten scoorde. Na een trip door de grindbak vocht hij zich van de allerlaatste plaats terug naar de 10e plaats. Nederlander Harry van Beek profiteerde van de valpartijen en pakte 2 WK-punten met een 14e plaats.

De tweede Superbike race kende direct een verrassende ontknoping. ‘Pole’-man Troy Corser raakte Haga bij de start, waarbij er onderdelen van zijn voorrem van zijn Suzuki vlogen. Zonder voorrem dook hij als een speedwayrijder met een uitgestoken been de eerste bocht in, die hij met die snelheid bij lange na niet meer kon halen. In zijn ‘rodeo-ride’ nam hij Noriyuki Haga en James Toseland mee in zijn val, waarna in race 2 het deelnemersveld ook direct werd gedecimeerd.

WK-leider Troy Bayliss leidde de race op de inmiddels opgedroogde baan, kreeg nog een paar keer ‘bezoek’ van Xaus, Pitt en Kagayama, maar was de fiere winnaar van de herkansingsrace, waarmee hij tot een WK-voorsprong van 100 punten op James Toseland (2e in de WK-stand) komt.

Daar waar het Nederlandse Ten Kate Honda team vorig jaar met Chris Vermeulen de dubbel op Assen pakte, werd hun rijder Toseland tot twee keer aan toe buiten de baan gedrukt. In de 2e race pakte hij met een 9e plaats 1 punt méér dan in de openingsrace van de dag. Maar met 100 WK-punten voorsprong, drie evenementen en 6 Superbike races te gaan, lijkt de WK-titel niet meer uit de knuisten van de dolgelukkige Troy Bayliss te kunnen glippen. Bayliss: “In de eerste race schoof ik met 210 km/uur van de baan en blesseerde alleen een pinknagel. Dat is geluk. Dat had ik in de 2e race ook, hoewel het jammer is dat op deze manier Haga en Corser uit de strijd raakten. Assen is voor mij vaker een ‘rollercoaster’ geweest, maar vandaag zat alles er in, gelukkig ook de overwinning�, zijn 10e van dit seizoen.

Achter Bayliss pakte diens landgenoot Andrew Pitt zijn 2e ‘zilver’, ruim voor Fonsi Nieto (Kawa) die op sterke wijze de ervaren Superbike mannen Kagayama en Xaus voor bleef.
Provincie:
Tag(s):