zaterdag, 15. april 2006 - 17:07

Regio maakt zich op voor Paasvuren

Midwolde

Maandag 17 april, op 2e Paasdag, zullen in de regio weer diverse Paasvuren worden ontstoken. Ook in Midwolde is men op de gebruikelijke plek bezig een Paasvuur op te bouwen. Alhoewel de Paasvuren een eeuwenoude traditie zijn werden ze begin jaren negentig hevig bestreden.

Langs de Noorderweg in Midwolde (A7 afslag Leek, richting Zuidhorn) zal om 20.30 uur de ‘paasbult’ worden aangestoken.

Paasvuren worden vooral in de oostelijke helft van Nederland ontstoken en zijn ware volksfeesten. Ze maken deel uit van een groter Europees paasvuurgebied. De westgrens ligt nu ongeveer van Helgoland en Schleswig-Holstein over Westeremden, Tolbert en Midwolde door de Friese Stellingwerven naar de Kop van Overijssel.

Paasvuren zijn eeuwenoud en hypermodern tegelijk. Paasvuren werden begin negentiger jaren stevig bestreden. Het paasvuur geldt als lentevuur, dat de zon moest aanmoedigen en dat de vruchtbaarheid van de velden bevorderde. Waar de rook en de vuurgloed de landerijen bestreek, moest het goed gaan. Zo wordt het althans verteld.

Het opstoken na de winter van oud of kapot gerei op de boerderij zal ook mooi van pas gekomen zijn. Echt opgeschreven is het niet. Het verklaart wel het oude gebruik om bij voorkeur op een hoge plek een paasvuur te bouwen.
Provincie:
Tag(s):