dinsdag, 1. augustus 2006 - 21:14

Reizen met OV-chipkaart in metro Amsterdam van start

Amsterdam

Nadat de poortjes en OV-chipkaart uitgebreid zijn getest, is het zover: vanaf deze zomer kan de eerste grote groep GVB-klanten de OV-chipkaart in de Amsterdamse metro gebruiken. Het verzenden van de persoonlijke OV-chipkaart aan zo'n 30.000 jaarabonnementhouders is begonnen: vanaf nu tot november ontvangen zij hun kaart in de brievenbus. Daarnaast kunnen ook (oud-)GVB'ers en hun gezinsleden vanaf zomer gaan in- en uitchecken in de metro.

Dit jaar introduceert het GVB de OV-chipkaart in de Amsterdamse metro. De eerste grote groep reizigers die de OV-chipkaart in de metro kan gebruiken, wordt gevormd door jaarabonnementhouders en (oud-)GVB'ers en hun gezinsleden. In totaal is dat een groep van 40.000 personen. Daarmee zet het GVB een belangrijke stap in de introductie van de OV-chipkaart.

Het GVB loopt op schema wat betreft de invoering van de OV-chipkaart in Amsterdam. In 2005 zijn alle metrostations en -haltes voorzien van poortjes, kaartlezers en andere OV-chipkaartapparatuur. Vanaf juli 2005 tot april 2006 heeft het GVB het hele systeem van A tot Z getest. Vanaf april 2006 hebben enkele honderden reizigers een Praktijktest uitgevoerd. Met deze test is onder andere de stabiliteit van het systeem beproefd.

Vanaf deze zomer ontvangt dus de eerste grote groep reizigers - de jaarabonnementhouders - hun OV-chipkaart en kunnen zo'n 10.000 GVB'ers en hun gezinsleden hun OV-chipkaart in de metro gebruiken. Na de zomer volgt de tweede grote stap: dan start de losse verkoop van de OV-chipkaart.

Eind van dit jaar kan iedereen een OV-chipkaart in de metro gebruiken. Gaandeweg zullen ook steeds meer poortjes dichtgaan. Het GVB streeft er naar om de metro zo snel mogelijk helemaal af te sluiten. Vanaf 2007 voert het GVB de OV-chipkaart ook in bij bus en tram.
Provincie:
Tag(s):