zondag, 23. juli 2006 - 20:15

Resten van 1700 mensen aangetroffen

Eindhoven

Na anderhalf jaar is de klus dan bijna klaar. Zo'n honderd archeologen hebben tijdens een bijzondere opgraving in en rond de twee voormalige koren van de Eindhovense Catharinakerk een miljoen kilo grond afgewerkt en daarin de graven met de stoffelijke resten van zo'n 1700 mensen gevonden. Op de laatste dag dat het informatiecentrum voor bezoekers is geopend vertelt vrijwillig archeoloog Piet Janssens fasinerend over alle ontdekkingen. Want na vandaag sluit dit centrum. De onderzoekers gaan de komende week nog door, maar dan zit ook voor hen de klus erop.

Janssens: "De opgravingen hebben zich toegespitst op de twee koren van de kerk en op de voormalige begraafplaatsen ernaast. Vroeger werden vooraanstaande mensen, zoals de rijken van de stad, priesters en de schouten, in de kerk begraven. De gewone man werd op de begraafplaatsen ter aarde besteld." De graven dateren vermoedelijk vanaf de 13e eeuw tot 1828, want na die datum werd het begraven in de kerk verboden.

"Alle graven lagen richting het oosten", zegt Janssens. "We denken dat dat was, omdat God altijd vanaf het oosten kwam om te Oordelen. Wel zijn een aantal graven gevonden, die precies andersom lagen. Dat waren dan waarschijnlijk de priesters, want daar hoefde natuurlijk niet meer door God over geoordeeld te worden."
Ook zijn er bijzondere dingen gevonden. "Een graf met kalkresten, waarvan gedacht wordt dat het mogelijk gaat om iemand die gestorven was aan een ernstig besmettelijke ziekte, zoals de pest", aldus Janssens.

Klaar zijn de archeologen nog lang niet. Door middel van de nieuwste technieken wil men de vondsten nog verder gaan onderzoeken. Zoals met strontiumanalyse, een techniek waarmee het gebit wordt onderzocht en de herkomst van mensen kan worden achterhaald. Ook luminiscentiedatering zal worden toegepast. Hiermee kan worden onderzocht hoelang het inwendige van een steen geen daglicht meer heeft gezien. Dat kan interessante informatie opleveren over de oude muren van de 13e eeuwse kerk.
Provincie:
Tag(s):