vrijdag, 20. oktober 2006 - 14:25

RET en 'Meld Geweld' tegen agressie in het OV

Rotterdam

Vrijdag, tijdens de Landelijke Dag tegen Geweld in Rotterdam, heeft Burgemeester Opstelten het startsein gegeven van de campagne Meld Geweld in het openbaar vervoer. Deze campagne roept OV-reizigers op in actie te komen wanneer zij getuige zijn van geweld. De campagne is een initiatief van Stichting Meld Geweld en de Rotterdamse vervoerder RET.

Stichting Meld Geweld heeft samen met de RET het thema voor de Dag gekozen: Geweld tegen medewerkers in de publieke sector. Beide partijen zijn van mening dat slachtoffers erkenning moeten vinden voor de pijn en ellende die zij ondergaan bij geweld en agressie tijdens hun dagelijkse werkzaamheden.

Zo is bijvoorbeeld de buschauffeur verantwoordelijk voor het veilig van A naar B vervoeren van de passagier, maar de passagier moet op zijn beurt ook naast de chauffeur staan wanneer deze wordt bedreigd. Met behulp van de tips worden mensen erop attent gemaakt dat zij altijd iets kunnen doen wanneer iemand bedreigd wordt. Door deze Dag te organiseren, probeert de Stichting Meld Geweld te bewerkstelligen dat geweld in de publieke sector op de agenda wordt gezet en dat hier beleid voor zal worden ontwikkeld.

Gemiddeld worden bij de RET dagelijks twee meldingen gedaan van een geweldsincident tegen RET-personeel. Dit kan variëren van een flinke scheldpartij tot ernstige mishandeling. De agressie neemt steeds extremere vormen aan. Ook worden mensen minder vaak door anderen aangesproken op hun gedrag. Stichting Meld Geweld en de RET zetten zich samen in om dit ‘horen-zien-en-zwijgen-gedrag’ te doorbreken.

Zij willen de betrokkenheid van reizigers bij agressie tegen personeel én medereizigers vergroten. Reizigers worden via posters, flyers en radio- en tv-spotjes opgeroepen in actie te komen wanneer zij getuige zijn van geweld. Wanneer iemand getuige is van een geweldssituatie, kan diegene namelijk in actie komen zonder zichzelf in gevaar te brengen. Bijvoorbeeld door 112 te bellen, door medestanders te mobiliseren, door de kenmerken van de dader te onthouden en door zich als getuige bij de politie te melden. Weet wat je te doen staat als het om geweld gaat.
Provincie:
Tag(s):