maandag, 20. maart 2006 - 14:56

Rijexamen niet meer op papier

Groningen

Het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR) gaat vanaf 23 maart beginnen met het afschaffen van het papieren uitslagformulier bij rijexamens. In het examencentrum in Groningen worden die dag zakcomputers (pda’s) in gebruik genomen waarop de examinator de beoordeling van de kandidaat vastlegt. Na het examen wordt de beoordeling digitaal naar de rijschool en de kandidaat gestuurd.

Vóór 1 oktober maken alle examinatoren van het CBR gebruik van de pda. Proeven met de digitale beoordeling in twee
provincies zijn het afgelopen jaar succesvol verlopen.
Met het papierloos examineren kan een rijschool tot één dag voor de examendatum de naam van een kandidaat aanmelden. Rijscholen kunnen hierdoor aanzienlijk flexibeler zijn in hun service aan de klant; spoedaanvragen –en daarmee spoedkosten– voor examens zijn met papierloos examineren dan ook niet meer nodig.

Daarnaast maakt de komst van de zakcomputer frauderen aanzienlijk moeilijker. Het papierloos examineren is een belangrijke voorwaarde voor de introductie van het nieuwe rijbewijsdocument, die op 1 oktober plaatsvindt. Door de combinatie van beide zal het hele traject van aanvraag voor een rijexamen tot en met de afgifte van het rijbewijs bij de gemeente digitaal verlopen.
Provincie:
Tag(s):