vrijdag, 17. maart 2006 - 20:28

Robert Doornbos rijdt veel kilometers in Maleisië

Onder tropische omstandigheden heeft Robert Doornbos vandaag een vol programma voor Red Bull Racing afgewerkt. In de middagsessie legde de 24-jarige Rotterdammer zich enkel toe op het maken van twee lange-afstand runs van ieder 14 ronden, om het gedrag van de wagen in race-omstandigheden te simuleren.

Op de 5.543 kilometer lange baan nabij de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur reed Doornbos vandaag in totaal maar liefst 46 ronden, waarbij hij al in de ochtendsessie een persoonlijk snelste tijd liet noteren van 1:37.604.

Anders dan vorig weekend in Bahrein, focuste Red Bull Racing zich ditmaal tijdens de vrije trainingen niet zozeer op het vinden van de juiste afstelling voor de kwalificatie, maar maakte het team uit Milton Keynes zich voornamelijk klaar voor de race aanstaande zondag. De ongewoon hoge temperaturen (lucht/asfalt) en luchtvochtigheidsgraad vereisen namelijk een goed inzicht in het gedrag en slijtage van de door bandenleveranciers meegenomen twee typen banden, alvorens de teams de juiste keuze kunnen maken.

De eerste sessie tussen 11:00 en 12:00 uur lokale tijd benutte Doornbos voornamelijk om eerst een goede basisafstelling voor de RB02 te vinden en aansluitend zich te richten op het bandenprogramma. Verdeeld over drie runs legde de test- en reserverijder van Red Bull Racing een kleine twintig ronden af onder enigszins koelere omstandigheden. In dit eerste uur zette Doornbos een snelste tijd op de klokken van 1:37.604 welke hem de 8e positie in handen gaf.

Met een asfalttemperatuur van 43 graden Celsius en een luchttemperatuur van slechts enkele graden lager, gaf het team Robert in de tweede sessie de opdracht om twee lange-afstand runs te maken om de beide door Michelin meegenomen soorten banden grondig te evalueren. In twee runs van ieder 14 ronden reed Doornbos met een volle tank benzine constante rondetijden, zonder hierbij een aanval te doen op de snelste tijden van vandaag.

Robert Doornbos vertelt over zijn vrijdag: "Vandaag was wel heftig! Doordat ik de afgelopen dagen goed had getrained om te wennen aan de weersomstandigheden, kon ik vandaag een soort van mini-Grand Prix rijden. In de ochtendsessie hebben we set-up werk verricht met een constante benzinelading aan boord en zaten we de hele sessie goed in de top 10, net achter de beide Ferrari’s. ’s Middags heb ik een halve Grand Prix afstand gesimuleerd inclusief formatieronden en pitstops. Wanneer we vanavond alle data hebben bestudeerd zullen we de juiste bandenkeuze maken, wat extreem belangrijk zal zijn voor het verdere verloop dit weekend."
Categorie:
Tag(s):