donderdag, 22. juni 2006 - 11:46

Romeins aspergemes in Woerden: een unieke vondst in Nederland

Woerden

In Woerden is bij opgravingen in de binnenstad een bijzonder bronzen handvat van een Romeins mes ontdekt, in de vorm van een asperge. Het is het eerste Romeinse aspergemes dat in Nederland bekend is. Eigenlijk is het mes al een tijdje geleden gevonden, maar de vorm is in het veld niet direct herkend als die van een asperge. Pas bij de wetenschappelijke uitwerking door de metaalspecialist bleek het te gaan om een unieke vondst.

Het aspergemes is ontdekt bij één van de grootschalige opgravingen van ADC ArcheoProjecten, die in de binnenstad van Woerden in het kader van het nieuwbouwproject Hoochwoert hebben plaatsgevonden. Het archeologische onderzoek, dat aan de bouwactiviteiten voorafging, heeft bevestigd dat de bodem van Woerden een rijk verleden herbergt. Onder de huidige binnenstad liggen de resten van een belangrijke Romeinse legerplaats, het Castellum Laurium. Verder is bij de opgravingen in 2003 het Romeinse roeivrachtschip de “Woerden 7� ontdekt.

Het handvat uit Woerden is gemaakt naar het voorbeeld van een groene asperge. Aan de onderkant bevindt zich een spleet in het handvat, waar oorspronkelijk het ijzeren lemmet zat. In de spleet zitten nog restanten van het ijzer, maar het lemmet zelf is niet meer aanwezig. Het handvat is heel goed bewaard gebleven, want zonder dat het geconserveerd is zijn alle details nog duidelijk herkenbaar.
Provincie:
Tag(s):