donderdag, 22. juni 2006 - 23:11

Ronaldo evenaart Müller in WK-topscorersklassement

In de derde groepswedstrijd heeft Ronaldo laten zien dat hij het scoren nog niet is verleerd. Dankzij twee doelpunten tegen Japan evenaarde de Braziliaanse spits Gerd Müller in het WK-topscorersklassement. Beide aanvallers staan op 14 doelpunten.

In het vervolg van het toernooi heeft Ronaldo slechts één doelpunt nodig om de Duitser te passeren. Door de overwinning op Japan kan Brazilië zich opmaken voor de achtste finales tegen Ghana. Japan kan naar huis.

Brazilië – dat startte zonder gele kaarthouders Cafu en Emerson en Roberto Carlos en Adriano - begon overheersend en had vrijwel de gehele eerste helft in handen. Schoten van Robinho, Ronaldo en Juninho gingen over of werden gepareerd door de Japanse doelman Yoshikatsu Kawaguchi.

Bij de eerste tegenaanval van Japan schoot Gilberto Silva de bal bijna achter zijn eigen doelman Dida. De tweede uitbraak van de Aziaten was raak: de Braziliaanse Japanner Alessandro ‘Alex’ Santos gaf een steekpass die door Keiji Tamada snoeihard werd afgerond.

Op slag van rust werd – het opnieuw niet in opperbeste vorm stekende – Brazilië beloond voor de aanvalsdrift. Een lange pass van Ronaldinho werd voor het doel gebracht door Cicinho waarna Ronaldo met het hoofd zijn langverwachte eerste goal van dit WK kon laten aantekenen.

Het Japan van de Braziliaanse bondscoach Zico – vooraf nog meezingend met het volkslied van zijn vaderland – moest na rust proberen door de Braziliaanse muur te komen, maar wist die nooit te slechten.

De Seleçao was gevaarlijker. Kort na rust belandde een knap een-tweetje tussen Ronaldo en Ronaldinho net naast. Vlak daarna was het Juninho die de tweede Braziliaanse goal maakte. De middenvelder van Olympique Lyon zag de Japanse doelman Kawaguchi blunderen bij zijn schot.

Met nog een half uur te gaan maakte Gilberto van Hertha BSC de derde treffer voor het team van Carlos Alberto Parreira. In de laatste 10 minuten kwam het hoogtepunt voor Ronaldo toen hij voor de tweede maal van de avond succesvol was. Na een passje van Juan schoot de veelvuldig bekritiseerde aanvaller uit de draai de 4-1 in. En evenaarde hij Müller in het WK-topscorersklassement.