dinsdag, 3. oktober 2006 - 10:34

Rondkomen voor 65-plusser steeds moeilijker

Amsterdam

Het is voor 65-plussers de afgelopen zes jaar steeds lastiger geworden om rond te komen Dit stelt het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) in het rapport Bestedingen van Ouderen. Sinds het jaar 2000 zijn 65-plussers steeds meer geld kwijt aan de vaste lasten waardoor er minder overblijft voor de overige uitgaven. Hierdoor hebben steeds meer 65-plussers betalingsproblemen, wat ook blijkt uit de alsmaar groeiende groep ouderen die een beroep doet op de schuldhulpverlening.

Reden voor het NIBUD om te komen met de Financieel Fit op Leeftijdcampagne. Met een speciale folder, voorlichtingsmateriaal en de site www.nibud.nl/opleeftijd wil het NIBUD 65-plussers helpen financieel fit te blijven.

Ouderen zijn een belangrijke risicogroep als het gaat om betalingsproblemen. Anders dan 65-minners zijn zij meestal niet in staat door arbeid hun inkomsten te verhogen om daarmee hun schulden op te lossen. Bovendien hebben ze te maken met beperkingen op de markt voor kredieten. Daarnaast kunnen 65-plussers te maken krijgen met onvermijdbare kosten die verband houden met de ouderdom. Denk aan aanpassingen in de woning, speciale medicijnen of hulp in de huishouding.

Het NIBUD concludeert in zijn rapport Bestedingen van Ouderen dat 65-plussers de afgelopen jaren door een stijging van vaste lasten steeds minder geld overhouden om dit soort persoonlijk noodzakelijke uitgaven van te kunnen betalen
Categorie:
Tag(s):