dinsdag, 29. augustus 2006 - 12:07

ROTS spoort 1 miljoen euro aan uitkeringsfraude op

Spijkenisse

Het Regionaal Opsporingsteam Sociale Recherche (ROTS) van de gemeente Spijkenisse blijkt een succesvol instrument in de fraudebestrijding. Sinds de oprichting begin 2005 heeft het ROTS-team ruim een miljoen euro aan fraude met bijstandsuitkeringen in de dertien samenwerkende gemeenten opgespoord. Dit meldt de gemeente dinsdag.

In de afgelopen anderhalf jaar zijn ongeveer 250 meldingen onderzocht. Door deze onderzoeken werden uitkeringen beëindigd en aanvragen voor een uitkering afgewezen. Buiten de terugvordering van de fraudebedragen levert dit de gemeenten een besparing op van ruim 1,5 miljoen euro aan uitkeringen.

’Hieruit blijkt dat fraude niet loont als gemeenten goed samenwerken. De bijstand is bedoeld voor mensen die het nódig hebben. Iedereen die misbruik maakt van ons sociale vangnet gaat vroeg of laat voor de bijl’, aldus wethouder Hamerslag.

De meeste meldingen gingen over het samenwonen van mensen met een bijstandsuitkering, wat niet was opgegeven aan de sociale dienst. Ook hadden veel meldingen betrekking op niet opgegeven verdiensten (zwart werken) en op een onjuiste adresopgaven (postadressen).

De meldingen zijn zowel afkomstig van overheidsinstellingen als van derden. Door het koppelen van bestanden aan de uitkeringsadministratie, bijvoorbeeld van de Belastingdienst, de UWV, de Rijksdienst voor het wegverkeer en de Kamer van Koophandel, komen mogelijke fraudesituaties steeds vaker aan het licht. Ook signalen van omwonenden en bekenden over het vermoeden van fraude worden onderzocht. Uitkeringsfraudeurs worden steeds vaker opgespoord en vervolgd. Het ROTS Spijkenisse heeft de afgelopen periode in 28 gevallen aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie.
Provincie:
Tag(s):