maandag, 22. mei 2006 - 19:50

Rotterdam opent eerste Taxiplusplaatsen van Nederland

Rotterdam

Minister Karla Peijs van Verkeer en Waterstaat en verkeerswethouder Jeannette Baljeu hebben maandag 22 mei bij het Hilton Hotel in Rotterdam de eerste Taxiplusplaatsen in Nederland geopend. Van deze Taxiplusplaatsen mogen alleen taxiondernemers gebruik maken, die beschikken over het TX-keur en die het geweldsprotocol Taxibranche hebben ondertekend. Behalve bij het Hilton Hotel zijn ook bij Rotterdam CS Taxiplusplaatsen ingericht.

De gemeente Rotterdam wil met de Taxiplusplaatsen de kwaliteit van de taxibranche in de havenstad een extra impuls geven. De speciale standplaatsen moeten het de reiziger makkelijker maken om voor kwaliteit te kiezen. Die wordt gegarandeerd dankzij het TX-Keur. Dit landelijke keurmerk, dat te herkennen is aan de blauwe TX-sticker, staat voor een totaalpakket van kwaliteitseisen waaraan de gecertificeerde taxiondernemer moet voldoen.

Zo kan de reiziger in een Keurmerktaxi rekenen op een chauffeur met goede stratenkennis, die goed Nederlands en Engels spreekt en beleefd is. Ook weet de reiziger van te voren wat de taxirit gaat kosten en wordt hij niet geweigerd als het om een korte rit gaat.

Het Geweldsprotocol Taxibranche is speciaal opgesteld om de veiligheid van taxichauffeurs in de regio Rotterdam te bevorderen. Het protocol bevat enerzijds een aantal voorwaarden waaraan de taxiondernemer moet voldoen. Aan de andere kant zijn in het protocol afspraken opgenomen over de ondersteuning bij incidenten, opsporing en vervolging. Het geweldsprotocol is opgesteld door het Openbaar Ministerie, Politieregio Rotterdam-Rijnmond, de gemeente Rotterdam en vertegenwoordigers uit de taxibranche.

Op dit moment rijden er meer dan 8.500 Keurmerktaxi’s op de Nederlandse wegen. In Rotterdam zijn dat er 220. Zeventig van hen beschikken inmiddels over een vergunning waarmee ze gebruik mogen maken van de Taxiplusplaatsen. Dat is bijna een verdubbeling van het aantal vergunninghouders bij de invoering van de Taxiplus op 1 mei jl.

Een goede ontwikkeling, meent wethouder Jeannette Baljeu van Verkeer en Vervoer. “Want laten we niet vergeten: Iedere taxichauffeur die kwaliteit levert, is een gastheer van de stad.�


Iedere taxiondernemer kan zowel het TX-Keur als het geweldsprotocol krijgen. Cecile Bakermans van de Stichting TX-Keur: “In de grote steden Rotterdam, Amsterdam, Den Haag en Utrecht rijden veel kleine zelfstandigen. Doel is dat ook deze chauffeurs goed op de hoogte zijn van het TX-Keur. Als zij aan de eisen voldoen, moeten zij dit ook binnen enkele weken kunnen verkrijgen.� De komende maanden gaat de stichting zich inzetten om het TX-Keur meer bekendheid te geven, zowel richting de consument als richting de branche.
Provincie:
Tag(s):