vrijdag, 15. december 2006 - 9:26

Rotterdammer is ongezonder

Rotterdam

Inwoners van Rotterdam zijn ongezonder en daar moet, als het aan de PvdA ligt, binnen vier jaar verandering in komen.
Rotterdammers scoren onder het landelijk gemiddelde als het om gezondheid gaat. Ze roken meer en zijn depressiever. Dat blijkt uit cijfers uit de kadernota gezondheidszorg Gemeente Rotterdam 2007-2010.

Zo sterven er ongeveer 350 mensen vroegtijdig aan ozon en fijnstof in de Maasstad. Ook rookt 32 procent van de Rotterdammers en dat is vier procent meer dan het landelijk gemiddelde. Maar liefst negen procent van de inwoners is depressief terwijl dat landelijk gezien zes procent is. Bovendien sterven er meer mensen aan kanker en infectieziekten dan elders in Nederland.

PvdA-raadslid Matthijs van Muijen wil dat de gemeente samen met zorgverzekeraars en het Rijk afspraken gaat maken om dit probleem aan te pakken. “Over vier jaar moet Rotterdam op het landelijk gemiddelde zitten en ik wil weten wat daar voor nodig is.� Zo moet een pilot die nu draait in de Tarwewijk, waarbij hulpverleners mensen actief doorverwijzen naar sportverenigingen, uitgebreid worden over de hele stad. “Mensen die dat niet kunnen betalen kunnen daar geld voor krijgen.� Van Muijen gaat vandaag in de gemeenteraadsvergadering het college vragen wat er nodig is om over vier jaar een gezondere stad te worden. “We moeten af van het verkeerde lijstje aanvoeren.�
Provincie:
Tag(s):