zaterdag, 29. juli 2006 - 9:45

'Rotterdamse politie sjoemelt met fietsenplan'

Rotterdam

De korpsleiding van de politie Rotterdam-Rijnmond heeft een vooronderzoek ingesteld naar de manier waarop 42 politiemensen belastingvrij een fiets zouden hebben gekocht. Het vermoeden bestaat dat deze medewerkers het niet zo nauw hebben genomen met de regels die hiervoor gelden.

Dit incident heeft de korpsleiding zelf intern bekendgemaakt. Leidinggevenden krijgen al geruime tijd voorbeelden aangereikt van onprofessioneel gedrag zodat medewerkers hiervan kunnen leren. “Professionaliteit begint met integer gedrag�, zegt korpschef Aad Meijboom. “En integriteit is iets wat je bespreekbaar moet maken. Je moet het met elkaar ontwikkelen. Het komt niemand zomaar aanwaaien.�

Binnen de CAO voor de politie Rotterdam-Rijnmond bestaat de mogelijkheid voor politiepersoneel (net als bij veel andere werknemers) om fiscaal aantrekkelijk een fiets aan te schaffen voor het woon- werkverkeer. Voor deze door de overheid gestimuleerde mogelijkheid is jaarlijks (gedurende de CAO termijn) voor de werknemer een fiscaal onbelast geldbedrag beschikbaar. Dit geldbedrag mag ook onbelast gebruikt worden voor nog enkele andere door de belastingdienst goedgekeurde doelen, bijvoorbeeld extra pensioen (CAO a la Carte). Meer dan vijftienhonderd politiemensen hebben van de fietsregeling gebruik gemaakt.

Tijdens het vooronderzoek is gebleken dat in de afgelopen drie jaar politiemensen na de aanschaf van een fiets bewust, of onbewust, een onjuiste declaratie hebben ingediend, waardoor zij een fiscaal onbelast geldbedrag ter beschikking kregen. Het door de Belastingdienst toegestane bedrag voor de fiets van maximaal 749 euro declareren terwijl zij bijvoorbeeld een korting genoten (de aankoopbon van de fietshandelaar met daarop een hoger bedrag dan zij in werkelijkheid betaalden). Het verschil bedroeg enkele tientjes tot een paar honderd euro, waarover ten onrechte geen belasting is betaald.

Tegen 22 politiemensen is inmiddels een strafrechtelijk- (valsheid in geschrifte) en disciplinair onderzoek gestart; 5 wacht een disciplinair onderzoek. Van vijftien politiemensen is nog onvoldoende gebleken of er een vervolgtraject komt.
Provincie:
Tag(s):