woensdag, 7. juni 2006 - 14:45

Roze Zaterdag 2006 in Zwolle

Zwolle

Roze Zaterdag Zwolle 2006 wordt een veelzijdige en feestelijke dag. Op het grote podium op het Grote Kerkplein zijn zaterdag 24 juni onder meer optredens van Angela Groothuizen, de populaire zangeres Do, de bands Solo, Residanz en The Fax en vrouwenkoor Behoorlijk Bekoorlijk. Voor de bonte, muzikale en diverse parade door en langs de binnenstad hebben zich nu al zo’n twintig groepen met in totaal honderden mensen aangemeld. De Infomarkt kan rekenen op ruim vijftig kramen van zo’n veertig organisaties.

Met de programmering van de Roze Zaterdag voegt Zwolle vernieuwende en unieke elementen toe aan de lange traditie van het jaarlijkse evenement.

Aanleiding
Roze Zaterdag is in 1969 ontstaan uit verzet tegen vernederende politierazzia’s. In 2004 besloot COC Zwolle een aanvraag in te dienen voor de organisatie van de dag in 2006, mede omdat de regionale vereniging voor integratie van homoseksualiteit dit jaar dertig jaar bestaat.

Zwolle kleurt roze
Niemand in Zwolle kan om Roze Zaterdag heen. In de aanloop naar de dag wordt de stad op tal van manieren roze gekleurd. Daarvoor wordt samengewerkt met winkels, bedrijven en overige organisaties.

Enkele opvallende en kenmerken onderdelen van Roze Zaterdag worden:

Een volle parade dwars door het centrum van Zwolle,
een groot podium op een plein in hartje binnenstad, met gevarieerde artiesten,
Vier feesten onder één dak vanaf 21.30 uur ’s avonds: The Pink Garden,
Het eerste Roze Boekenbal van Nederland, met bekende schrijvers,
Uiteenlopende activiteiten in de aanloop naar Roze Zaterdag, waaronder een expositie, een roze filmmaand, een Roze Welkomstbal en activiteiten in COC Zwolle,
een eigen themanummer (Love.Date) dat als muzikale rode draad over de hele dag te horen is,
samenwerking met tal van lokale organisaties bij de dag en…
Zwolle wordt op één dag kleurrijk, met roze als hoofdkleur!

Met de programmering op hoofdlijnen wordt aangesloten bij het thema You’re Welcome. Er is voor iedereen een aantrekkelijk aanbod aan activiteiten. ‘Veelzijdigheid, tolerant en respectvol’ zijn kenmerken van alle onderdelen van de dag.

Viering
Om 12.00 uur begint Roze Zaterdag Zwolle met een oecumenische viering in het Dominicanenklooster (Assendorperstraat 29). Vijf Zwollenaren hebben in samenwerking met het LKP en Netwerk Mirre een ‘vrome en vrolijke’ viering samengesteld rond het thema ‘Zien en gezien worden’. De gebruikte tekst komt uit Lucas 11: 33-36 en de dienst wordt vooral gericht op de woorden ‘licht, lichaam en zien’.

Parade
Om 14.00 uur gaat de parade van start vanaf De IJsselhallen. Via de Willemskade wordt de Kamperstraat bereikt, waarna via de Burgemeester Van Roijensingel de Sassenstraat, de Nieuwe Markt en de Melkmarkt wordt de binnenstad wordt doorkruist. Gezien het grote aantal aanmeldingen tot nu toe belooft de parade een bonte en kleurrijke stoet te worden. Het Landelijk Homonetwerk Politie doet voor het eerst mee aan de parade. Ook Café Oké (voor mensen met een beperking) van COC Zwolle doet mee.

Manifestatie
Om 15.00 uur gaat de grote manifestatie op het Grote Kerkplein van start. Achtereenvolgens zijn er optredens van Angela Groothuizen, Solo (hits: Mind en Come back to me), The Fax (coverband), Behoorlijk Bekoorlijk (vrouwensmartlappenkoor), Do (wereldhit: Heaven, Nederlandse nummer 1: Voorbij), Residanz (dance-formatie met DJ Cuzco), DJ Promiss (de meest gevraagde vrouwelijke DJ van het land). De presentatie is de hele dag in handen van Angela Groothuizen. Burgemeester Henk Jan Meijer van Zwolle spreekt. De manifestatie duurt tot 21.30 uur.

Infomarkt
In de nabije omgeving van de manifestatie is van 12.00 tot 18.00 uur de Infomarkt. Meer dan veertig organisaties bieden hier uiteenlopende informatie. Van boekhandels tot doelgroeporganisaties en van christelijke jongeren tot de ouderenbond.

Roze Boekenbal
De top of the bill van ‘roze schrijvend’ Nederland komt naar het Roze Boekenbal, van 17.00 tot 21.00 uur in COC Zwolle. Speciale gasten zijn de Spaanse schrijfster Susana Guzner (die speciaal voor Roze Zaterdag naar Nederland komt), de Zwolse Marjon Klaassen (die haar eerste roman presenteert) en de schrijfster Adriënne Nijssen (die uit haar nieuwe, nog niet gepubliceerde boek voorleest). Verder zijn er signeersessies en muzikale optredens. Zie ook www.rozeboekenbal.nl. (in samenwerking met LaVita Publishing en Uitgeverij Kleine Uil)

The Pink Garden
De IJsselhallen worden vanaf 21.30 uur omgetoverd tot dé locatie van de vier feesten van Roze Zaterdag. Vier verschillende feesten onder één dak: een unicum in de geschiedenis van Roze Zaterdag. Meer dan 5000 homo’s, lesbo’s, bi’s én hetero’s kunnen tot 05.00 uur genieten van dance, show en entertainment! Zie ook www.thepinkgarden.nl. (in samenwerking met Studio Tas)

Roze Filmmaand
Zes roze films in één maand: Filmtheater Fraterhuis pakt uit in de aanloop en op Roze Zaterdag Zwolle 2006. Een overzicht is te vinden op www.rozezaterdagzwolle.nl/filmmaand.

Overige activiteiten
COC Zwolle organiseert vrijdag vanaf 15.00 uur een preparty met ExpresCjoC (tot en met 19 jaar), Inside Out (tot en met 29 jaar) en vanaf 21.00 uur een 70’s en 80’s party. Op zondag is er een 40-plus- en stijldanscafé. Op vrijdagavond is er een Le(t)s Bi Gay Party in De Proosdij, waar zondag vanaf 11 uur een uitgebreide afterparty wordt gehouden.

De hele Zwolse horeca is uitgenodigd om een bijdrage te leveren aan Roze Zaterdag. Diverse ondernemers hebben enthousiast gereageerd en ontwikkelen eigen plannen om roze te kleuren. De rondvaartboot van Vadesto vaart een speciale roze tour door de stadsgracht.

Roze Welkomstbal
Op vrijdagavond 23 juni wordt er stijlvol gedanst in zalenlocatie De Vrolijkheid (Meppelerstraatweg 2). UNIque Dance organiseert een Roze Welkomstbal, met demonstraties en volop ruimte om gezellig te dansen. Meer info: www.rozezaterdag.uniquedance.nl

Expositie
‘Roze kunst’ is te zien op de beeldende-kunstexpositie van Kunstuitleen Zwolle, naast het pand van COC Zwolle aan de Kamperstraat. De collectie bestaat uit werk van regionale kunstenaars die werk hebben geproduceerd rond het thema ´You´re welcome´.De expositie opent op dinsdag 20 juni. Openingstijden: dinsdag, woensdag, vrijdag en zondag: 13.00 - 17.00, donderdag: 13.00 - 21.00, Roze zaterdag: 13.00 tot 19.00. Meer informatie op www.kunstuitleenzwolle.nl.

Themanummer, tattoos en t-shirts
Voor Roze Zaterdag Zwolle 2006 heeft dj Lysander een speciaal themanummer gemaakt. Het is te horen tijdens de hele dag en via de website. Daarnaast hebben tientallen discotheken en radiozenders het nummer op cd ontvangen. Met de vormgeving van Roze Zaterdag zijn bovendien t-shirts en tattoos gemaakt.

In het hele land wordt aandacht gevraagd voor Roze Zaterdag. Lezers van de GayKrant, Zij aan Zij, Update (het blad van COC Nederland) en ExpresZo ontvangen een flyer met het programma op hoofdlijnen thuis. De flyer en posters worden daarnaast via ruim 150 homohoreca-adressen en andere informatiepunten verspreid. In Zwolle is de informatie te vinden onder meer COC Zwolle en de VVV. Daarnaast wordt nog gewerkt aan programmamagazine, waar het uitgebreide programma wordt opgenomen.

Praktisch
Met de IJsselhallen wordt samengewerkt voor de parkeergelegenheid. Tegen gereduceerd tarief kan de gehele dag de auto geparkeerd worden, op loopafstand van de binnenstad. Camping De Agnietenberg biedt een Roze Campingarrangement aan, met mogelijkheden voor een ontbijt op zondag en fietsverhuur.

De komende weken wordt de hand gelegd aan de afronding van het programma van Roze Zaterdag. Via de website, de e-nieuwsbrief en persberichten worden laatste aanvullingen bekendgemaakt. Op www.rozezaterdagzwolle.nl is alle informatie te vinden.
Provincie:
Tag(s):