maandag, 4. december 2006 - 10:16

Rozendaal in Gelderland de rijkste gemeente

Amsterdam

Rozendaal was in 2004 de rijkste gemeente van Nederland. Het gemiddeld inkomensniveau lag er 56 procent hoger dan landelijk. In Noord-Holland liggen de meeste rijke gemeenten en in Groningen en Friesland de meeste arme gemeenten. Zes van de tien rijkste gemeenten in Noord-Holland. Na het Gelderse Rozendaal volgden Bloemendaal en Wassenaar. In deze gemeenten was in 2004 het gemiddeld inkomensniveau 50 tot 54 procent hoger dan landelijk. Van de tien rijkste gemeenten lagen er zes in Noord-Holland.

Het inkomensniveau was het laagst in de Groningse gemeente Reiderland, gevolgd door Pekela en Eemsmond. In deze gemeenten was de bestedingsruimte tussen de 16 en 22 procent lager dan landelijk.

Enschede, Emmen en Rotterdam armste grote steden
In de meeste grote steden verschilt het inkomensniveau niet veel van het landelijke gemiddelde. Uitschieters waren Enschede, Emmen en Rotterdam met gemiddeld 10 procent minder. Van de gemeenten met honderdduizend inwoners of meer was Haarlemmermeer het rijkst (plus 11 procent).

Van de gemeenten met vijftig- tot honderdduizend inwoners was het inkomensniveau het hoogst in Amstelveen (plus 24 procent) en het laagst in Almelo (min 11 procent). Ook de Oostelijke Mijnstreek in Limburg bleef achter. In Brunssum en Heerlen lag het gemiddeld inkomensniveau 10 procent lager dan het landelijk gemiddelde.
Provincie:
Tag(s):