woensdag, 27. september 2006 - 19:04

Ruim 200.000 euro aan uitkeringsfraude opgespoord

Capelle a/d IJssel

Vorig jaar heeft de sociale recherche in Capelle aan de IJssel voor ruim 200.000 euro aan uitkeringsfraude opgespoord. In totaal wedren 92 gevallen van fraude onderzocht. Dit blijkt uit het overzicht dat Sociale Zaken jaarlijks opstelt over fraude met uitkeringen.

In 79 gevallen is gebleken dat de betrokkene daadwerkelijk had gefraudeerd. Veruit de meeste zaken (58) hadden betrekking op verzwegen inkomsten of een niet opgegeven vermogen. In 5 gevallen had de betrokkene zwart gewerkt. In 15 gevallen was verzwegen dat men samenwoonde, niet (meer) op het opgegeven adres in Capelle aan den IJssel woonde of in detentie verbleef. In 1 geval had de betrokkene onjuiste gegevens over zijn identiteit verstrekt.

In totaal bedroeg het fraudebedrag 208.181,- In alle gevallen zijn de ten onrechte uitbetaalde bedragen geheel van de betrokkenen teruggevorderd. Daarnaast heeft Sociale Zaken in 48 gevallen besloten om de bijstandsuitkering tijdelijk te verlagen, omdat men geen of onjuiste informatie had verstrekt aan Sociale Zaken.

In 4 fraudezaken is proces-verbaal opgemaakt, met als gevolg dat de betrokkenen zich voor de rechter moeten verantwoorden. In totaal werden 18 uitkeringen beëindigd, zo meldt de gemeente.
Provincie:
Tag(s):