donderdag, 10. augustus 2006 - 13:45

Rwandese oorlogs-misdadiger opgepakt in Amsterdam

Amsterdam

In een onderzoek naar oorlogsmisdaden heeft de Nationale Recherche maandag in Amsterdam een man uit Rwanda aangehouden. Het gaat om de 38-jarige Joseph M. die in 1994 vermoedelijk betrokken is geweest bij de massamoorden in de Rwandese regio Kibuye. Joseph M is een broer van Obed R., die inmiddels door het Rwanda Tribunaal is veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf wegens genocide.

Op grond van door de IND verstrekte informatie, startte de Nationale Recherche een onderzoek. In het kader van dat onderzoek zijn getuigen gehoord, die verklaard hebben dat M. een aandeel had in de verschillende aanvallen op Tutsi’s in Mugonero, in de regio Kibuye. Zo zou hij onder meer opdracht hebben gegeven Tutsi’s, die bij een wegversperring uit een ambulance zijn gehaald, te doden.

M. wordt verdacht van deelname aan de Interahamwe, een militie van de staatspartij MRND (Mouvement Revolutionaire National pour le Devélopement). Zij waren in de periode april-juni 1994 betrokken bij het doden van duizenden, voornamelijk Tutsi burgers, in de omgeving van Kibuye.

Na zijn aanhouding is M. in verzekering gesteld en vandaag door de rechter-commissaris in Den Haag voor veertien dagen in bewaring gesteld voor overtreding van de Wet Oorlogsstrafrecht en de Uitvoeringswet Folteringsverdrag.

Het Landelijk Parket heeft het Rwanda Tribunaal in kennis gesteld van de aanhouding.
Provincie:
Tag(s):