dinsdag, 21. februari 2006 - 12:48

Schaarste op de arbeidsmarkt

Diemen

30 Procent van de werkgevers in Nederland hebben moeite om bepaalde vacatures in te vullen door een tekort aan geschikte kandidaten. Vooral beroepen als: gasfitters, lassers en metselaars maar ook verpleegkundigen, managers, operators, juridisch personeel, leerkrachten, accountants, monteurs, engineers en administratieve/secretariële medewerkers zijn lastige vacatures om in te vullen.

Dit blijkt uit een onderzoek van Manpower, die een onderzoek deed onder 33.000 werkgevers in 23 landen, waaronder Nederland. In tegenstelling tot Nederland blijken buitenlandse werkgevers meer moeite te hebben om een geschikte kandidaat te vinden. 40% blijkt de vacatures niet te kunnen vullen. Wereldwijd blijken werkgevers in Mexico (waar 78% melding maakt van een tekort), Canada (66%) en Japan (58%) de meeste moeite te hebben om geschikte werknemers te vinden.

Schaarste op de kandidatenmarkt is het kleinst in India, waar slechts 13% van de werkgevers melding maakt van problemen bij het invullen van vacatures. In Noord-Amerika en Azië zoekt iedereen naar dezelfde top-3 van schaarse kandidaten: de sales-functies staan bovenaan, gevolgd door engineers en technici, aldus Jeffrey Joerres, directievoorzitter & CEO van Manpower Inc.

Werkgevers geven aan dat zij niet gewoon op zoek zijn naar iemand die een verkoopfunctie kan bekleden, maar dat zij echt ervaren mensen nodig hebben die de betreffende branche kennen en daadwerkelijk omzet kunnen genereren. En die zijn nauwelijks te vinden zo blijkt uit het onderzoek.

Uiteraard zal de concurrentie tussen werkgevers om de weinige beschikbare talenten binnen te halen de salarissen en secundaire arbeidsvoorwaarden in hoog tempo doen verbeteren. Volgens Joerres van Manpower is het nu dan ook dé tijd voor mensen om zich via opleidingen en cursussen specifiek in die schaarse functies te bekwamen. Immers, wat mensen doen, waar zij werken en welke vaardigheden zij nodig hebben om te slagen al deze factoren zijn aan het veranderen. Eigentijds werken is het parool.

De publicatie van de enquêteresultaten valt samen met de uitgave van een Manpower-Witboek onder de titel 'Confronting the Coming Talent Crunch: Whats Next?' In dit Witboek wordt aandacht besteed aan het groeiende, wereldwijde tekort aan talentvolle medewerkers en aan wat ondernemingen, overheden en individuele personen kunnen ondernemen om hun HR-strategieën aan te passen. Ook Hans Leentjes, algemeen directeur van Manpower Nederland, roept op tot voorzorgsmaatregelen: De komende jaren zullen voor veel bedrijven cruciaal blijken.

Wie nu niet aan de slag gaat en de schaarste confronteert, zal straks niet in staat zijn om die mensen te werven én te behouden die nodig zijn voor een succesvolle bedrijfsvoering. En let wel, volgens ons is dit geen cyclische trend zoals wij in het verleden al hebben meegemaakt. Deze keer hebben we te maken met een onontkoombare krapte die ons de komende decennia zal blijven uitdagen.
Categorie:
Tag(s):