vrijdag, 6. oktober 2006 - 12:46

Schaf de identificatieplicht af

Arnhem

De NVU demonstratie van zaterdag was voor D'66 Arnhem het moment om te reageren. Fractievoorzitter Jan de wit van D'66 Arnhem reageerde met een openlijke brief waarin hij namens de fractie aangaf dat het afgelopen weekeinde het weer eens pijnlijk duidelijk is geworden. De Identificatieplicht werkt niet en is zelfs contraproductief.

Tijdens de NVU-demonstratie afgelopen weekeinde in Arnhem zijn 47 mensen aangehouden, die geen ID konden laten zien. Iedereen is blijkbaar potentieel verdacht van het stafbare feit dat hij eventueel zijn papieren niet op zak heeft. Het kweekt een atmosfeer van onveiligheid en achterdocht: afschaffen dus. Onschuldige burgers worden aangehouden, terwijl uit de praktijk blijkt dat goed georganiseerde criminelen en terroristen er wel voor zorgen over adequate valse papieren te beschikken.

Vrijheid en vrijzinnigheid zijn een groot goed in de Nederlandse samenleving. Maar we gaan hard de verkeerde kant op. Het sluipt er steeds vaker in dat de bewijslast omgedraaid wordt. Hier moeten we verre van blijven: de overheid moet aantonen dat jij strafbaar bent, niet andersom. Maar de algemene identificatieplicht bombardeert iedereen die zich in de openbare ruimte bevindt automatisch tot verdachte. En dan de grootste misvatting: �Als je niets te verbergen hebt, kan het geen kwaad�. Vertel dat maar eens aan alle mensen die onterecht veroordeeld zijn of de mensen die (achteraf) onterecht de doodstraf hebben gekregen. Maar ook dichter bij huis komen mensen onterecht in de beklaagdenbank terecht.

De wet op de uitgebreide ID-plicht die 1 januari 2005 van kracht is geworden is een goed bedoeld uitvloeisel van de paniek die ontstaan is rond de ‘war on terror’. Met een verplichte ID zou het makkelijker zijn om wetsovertreders op te pakken. In de praktijk blijkt dit echter niet te werken. Mijn indruk is dat voornamelijk de handel in valse ID papieren er baat bij heeft. Om nog maar te zwijgen over de veel verdergaande diefstal van de identiteit van mensen. Daarnaast wordt de wet gebruikt om burgers te intimideren en het plegen van lichte overtredingen dubbel te beboeten.

En we krijgen er een heel circus bij cadeau. Zo levert de wet maandelijks meer dan 4500 bekeuringen op. Volgens het CJIB zijn eind augustus 2006 totaal 93.770 ID-boetes uitgedeeld, maar in feite zijn dat er vele meer. De argumenten waarom iemand om zijn ID gevraagd mag worden zijn dusdanig vaag omschreven dat er bijna altijd wel een mouw aan te passen valt om het verzoek te rechtvaardigen. Dit maakt misbruik van de uitgebreide ID- plicht voor de hand liggend. Terecht wordt de helft van de bekeuringen niet betaald en gaan ze door naar de rechtbank.

We moeten niet achter de V.S. of de Europese Commissie aanlopen en de identificatieplicht normaal vinden omdat die in andere landen al langer geldt. We moeten koesteren dat wij in ons land voor deze manier van leven gespaard waren gebleven.

Aldus Jan de Wit, fractievoorzitter D'66 Arnhem.
Provincie:
Tag(s):