dinsdag, 31. januari 2006 - 20:23

Schepen aan de grond gelopen door alcohol

Op de Westerschelde is maandag en vandaag een schip aan de grond gelopen. In beide gevallen is het aan de grond lopen vermoedelijk te wijten aan overmatig drankgebruik. De schipper van een binnenschip had een alcoholpromillage van 1,3 en de loods aan boord van een Engels zeeschip had ruim vier uur na het aan de grondlopen van het schip nog een promillage van 0,8 in zijn bloed. Tegen beide verdachten is proces-verbaal opgemaakt in verband met het drankgebruik en tegen de loods onderzoekt de Waterpolitie of hem ook de stranding ten laste kon worden gelegd. Dat heeft het KLPD dinsdag bekend gemaakt.

De 56-jarige Belgische loods vertrok met het Engelse zeeschip vanuit Antwerpen richting zee. Voor Hansweert kwam het schip buiten de vaargeul en strandde omstreeks 06.15 uur. De Waterpolitie stelde een onderzoek in naar het stranden en constateerde middels een alcoholtest dat de loods vermoedelijk teveel gedronken had.

De man werd aangehouden en op het politiebureau bleek dat de loods ruim vier uur na de stranding nog een alcoholpromillage van bijna 0,8 had. Het schip is pas vanmiddag om 16.15 uur vlot gekomen.

Het binnenschip was op 30 januari omstreeks 17.00 uur met een lading zand onderweg van Bresken naar Antwerpen toen het ter hoogte van Terneuzen aan de grond liep. Het lukte de schipper om op eigen kracht zijn schip weer los te krijgen. De Verkeerscentrale Terneuzen kon echter via de marifoon geen contact krijgen met de schipper en waarschuwde de Waterpolitie.

Toen de politie aan boord kwam bleek uit de test dat de man vermoedelijk teveel gedronken had. Hij werd aangehouden en de ademanalyse op het bureau gaf een alcoholpromillage van 1,3. Naast een proces-verbaal kreeg de schipper ook een vaarverbod van vier uur.
Provincie:
Tag(s):