woensdag, 29. maart 2006 - 10:51

Schietpartij blijft nog een raadsel

Amersfoort

Na het schietincident afgelopen zaterdag in Amersfoort startte de politie een groot onderzoek. De verdachte kon na onderzoek zaterdagavond aangehouden worden in zijn woning en werd tevens het vermoedelijk gebruikte vuurwapen aangetroffen. Dit wapen is inbeslaggenomen. De verdachte werd door rechercheurs gehoord en uit dit voorlopige onderzoek kwam naar voren dat al langere tijd onenigheid is tussen enkele jongeren. In veel gevallen is de oorzaak van de conflicten onduidelijk gebleven, in enkele gevallen ging het om ruzie om een meisje. Deze conflicten liepen al enkele maanden.

Vanaf augustus 2005 tot heden is 5 keer aangifte gedaan door verschillende jongeren over verschillende conflicten ter zake van mishandeling, stalking en bedreiging. Ook de verdachte van de schietpartij heeft, twee keer, aangifte gedaan. Een keer voor bedreiging en een keer voor mishandeling. De bedreiging is onderzocht. Eind vorig jaar is een 18-jarige man uit Amersfoort als verdachte van deze bedreiging gehoord. De desbetreffende verdachte kon niet worden vervolgd wegens gebrek aan bewijs. De aangifte van de mishandeling, gepleegd door wederom de 18-jarige verdachte, is nog bij de politie in onderzoek. . 
 
Dezelfde 18-jarige jongen heeft zijn ex-vriendin, nu de vriendin van de verdachte, in augustus 2005 mishandeld en hinderlijk belaagd. De 18-jarige man is hiervoor gehoord en is door de rechter hiervoor bestraft. Uit onderzoek blijkt dat het 16-jarige slachtoffer een vriend is van de 18-jarige man. Voor zover bekend is het 16-jarige slachtoffer alleen zijdelings betrokken geweest bij de bedreiging geuit door de 18-jarige man aan het adres van de 19-jarige man. Bij de politie zijn, voor de schietpartij, geen spanningen bekend geworden tussen het slachtoffer en de verdachte van de schietpartij.
 
Vuurwapen bezit
Op 5 maart 2006 kwam bij de politie de melding binnen dat drie meisjes waren lastig gevallen door twee mensen in een auto, waaronder naar later bleek de 19-jarige verdachte van de schietpartij. Een 15-jarige meisje had gezien dat hij een vuurwapen in zijn bezit had. Het wapen werd alleen gezien en hiermee werd niet gedreigd. De politie werd gewaarschuwd maar trof de personen in de auto niet meer aan. De politie beschikte over onvoldoende aanknopingspunten om de auto of de identiteit van de inzittenden op dat moment te achterhalen.
 
Na dit incident werden verschillende getuigen verhoord en was de politie nog bezig meer informatie te verzamelen over het eerder genoemde feit.Uit dit onderzoek kwam tot op heden niet naar voren dat dit vuurwapen tegen het slachtoffer gebruikt zou worden.
 
Spanning
Na de schietpartij van afgelopen zaterdag werden via internet, mobiele telefoons en de media bedreigingen geuit  tussen jongeren onderling. Jongerenwerkers en wijkagenten zijn hiervan op de hoogte en houden extra toezicht.
 
Op maandag 27 maart 2006 kwam omstreeks 12.30 uur bij de politie de melding dat een 26-jarige man was geslagen door een 18-jarige man uit Amersfoort. Dit zou zijn gebeurd bij een school aan de Leusderweg. Door onderzoek van de politie werd al snel duidelijk dat deze mishandeling zeer vermoedelijk in verband kon worden gebracht met de schietpartij op zaterdagmiddag. De 18-jarig man is aangehouden en ingesloten voor verhoor. Het gaat hier om een andere 18-jarige man dan genoemd bij eerdere bedreiging en mishandeling. De 18-jarige man is op dinsdag 28 maart omstreeks 19.00 uur in vrijheid gesteld.
Provincie:
Tag(s):