vrijdag, 13. januari 2006 - 13:05

Schinvelds bos gekapt

Schinveld

De 6 hectare bosgebied in Schinveld aan de grens met Duitsland, is gekapt. Momenteel verkeren de werkzaamheden in de laatste fase. Vrijdagmiddag zal het bosgebied weer toegankelijk zijn voor het publiek. De noodverordening zal officieel in de nacht van vrijdag op zaterdag om 0.00 uur worden ingetrokken.

‘Het resultaat is vreselijk om te zien’ zei waarnemend burgemeester van Onderbanken Jos Zuidgeest aan het begin van de laatste persconferentie die werd gehouden tijdens de bomenkap deze week. Zuidgeest blikte nog even kort terug en toonde zich tevreden over de goede afloop van de tumultueuze bomenkap.

In een brief gericht aan Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) laat de burgemeester wel kritiek horen op de NIMBY-procedure, die voor het eerst in Nederland werd toegepast. Volgens Zuidgeest is het probleem voor de overheid wel opgelost, maar niet van de bevolking van Onderbanken, namelijk de geluidsoverlast van de AWACS-toestellen van de NAVO-vliegbasis. Daarnaast voelen de inwoners in de Zuid-Limburgse gemeente zich niet serieus genomen door het inzetten van de NIMBY-procedure. Hierdoor ontstaat er een grotere kloof tussen politiek en bevolking en dat is volgens de waarnemend burgemeester ‘een slechte zaak’.

Tevredenheid was er bij de politie en de Koninklijke Marechaussee die na het bezoek van president George W. Bush voor de tweede keer als eenheid hebben opgetreden. 'Er zijn goede afspraken gemaakt met de actievoerders en de acties zijn prima verlopen', aldus de politie. In totaal heeft de inzet van politie en marechaussee 1 miljoen euro gekost.

In totaal zijn er 101 aanhoudingen verricht in de afgelopen dagen, vooral voor het overtreden van de noodverordening en het niet opvolgen van een bevel, meldt persofficier van justitie Smits van het openbaar ministerie van Maastricht. Tegen twee personen is de zaak geseponeerd, namelijk een mediavertegenwoordiger die per ongeluk in het verboden gebied terecht kwam en tegen de activist die met onderkoelingsverschijnselen naar het ziekenhuis werd vervoerd.
Provincie:
Tag(s):