woensdag, 15. februari 2006 - 9:29

Schipper verliest dak na aanvaring met brug

Rotterdam

Dinsdag verloor een binnenvaartschip zijn dak, toen het een aanvaring kreeg met de Dorkwerderbrug op het Van Starkenborghkanaal. Het binnenvaartschip was met lege containers onderweg van Rotterdam naar Veendam.

Omdat de hoogte van de stuurhut boven het water groter was dan de doorvaarthoogte bij de brug liet de schipper de brug zakken. Middels een elektrisch/hydraulisch systeem kan de schipper de stuurhut vanaf zijn plaats achter het roer laten zakken en stijgen.

De stuurhut zakte maar bleef later plotseling staan. Ook de speciale noodvoorziening werkte niet. Een aanvaring met de brug was op dat moment niet meer te voorkomen. De drie opvarenden die zich in de stuurhut bevonden konden op tijd bukken maar de bovenkant van de stuurhut werd door de klap volkomen weggevaagd. Ook de ramen van de stuurhut werden vernield.

Het weggevaagde dak belandde boven op een personenauto die op de woning van het schip stond geparkeerd. De auto werd hierdoor ook beschadigd. De Waterpolitie stelt een onderzoek in naar de aard van het technische defect. Het schip kon zijn reis naar Veendam voortzetten maar de schipper moet hierbij het schip besturen zonder een dak boven het hoofd.
Provincie:
Tag(s):