donderdag, 30. november 2006 - 21:54

Schoenen naar gehandicapte kinderen in Indonesië

Exloo

Een auto vol met ruim tweehonderd paar nieuwe schoenen is sinds afgelopen woensdag op weg van Schutrups Schoenen in Exloo naar Indonesië. Het gaat voornamelijk om overjarig orthopedisch schoeisel voor kinderen en volwassenen. Ook gaan er alleen linker- of rechterschoenen mee voor gehandicapte kinderen.

Annemarie de Ridder, zij meet semiorthopedisch schoeisel aan bij klanten van Schutrups Schoenen, vertelt dat zuster Jeanette van Paassen in 1981 de stichting Harapan Jaya (Hoop die overwint) heeft opricht. “Zuster Van Paassen runt op Sumatra een rehabilitatie-revalidatiecentrum. Zij vertrekt in januari met de schoenen weer naar Indonesië. Omdat wij voor verzekeringen soms één schoen moeten aanmeten is het zonde de andere weg te gooien. We leven toch al in een weggooimaatschappij. Die schoenen komen daar heel goed van pas.�

Ook gaan er schoenen van Vesters Schoenfabriek en Bimakon groothandel uit Drunen met de zuster mee. Deze twee schoenbedrijven houden zich bezig met semiorthopedische schoenen.

Schutrups Schoenen kwam vorig jaar met zuster Van Paassen in contact via een reclamespotje op televisie. “Wij vonden dit zo’n goede actie dat we nu voor de tweede keer schoenen beschikbaar stellen�, vertelt Annemarie de Ridder. “In januari gaat naar datzelfde gebied ook een team van chirurgen om er gratis te opereren. Zij hebben ook slachtoffers van de tsunami geholpen.�

Het werk van Harapan Jaya richt zich op alle lichamelijk gehandicapten van Atjeh tot Padang. De medewerkers van Harapan Jaya doen vooral aan preventieve gezondheidszorg. Zij bezoeken kampongs om informatie te verstrekken hoe invaliditeit en handicaps kunnen worden voorkomen.

Ook neemt de stichting patiënten op die een intensief revalidatieprogramma nodig hebben eventueel na het ondergaan van operaties, vaak door Nederlandse chirurgen verricht. Jaarlijks worden ongeveer 300 patiënten geopereerd aan allerlei afwijkingen van het bewegingsapparaat, zoals; polio, klompvoeten. Ook worden lipspleten, brandwonden en dwarslaesies behandeld.
Provincie:
Tag(s):