maandag, 30. januari 2006 - 16:11

Scholen kiezen provider op prijs

Amsterdam

Tweederde van de scholen in het primair en voortgezet onderwijs ziet geen reden om van provider te wisselen bij de eerstvolgende gelegenheid. Zij zijn tevreden over de dienstverlening van hun huidige internetaanbieders. Ruim 850 scholen en bijna 70 samenwerkingsverbanden uit het primair en voortgezet onderwijs werden in november en december 2005 gevraagd naar hun internetaanbieder en internetvoorzieningen. ISPwijzer liet soortgelijk onderzoek ook eind 2003 en 2004 uitvoeren.

Tweederde van de scholen in het primair en voortgezet onderwijs ziet geen reden om van provider te wisselen bij de eerstvolgende gelegenheid. Zij zijn tevreden over de dienstverlening van hun huidige internetaanbieder. Als reden om wel te willen wisselen geven scholen ontevredenheid over de tariefstructuur en het kwaliteitsniveau. Een kwart van de respondenten die willen wisselen zegt te gaan kiezen voor glasvezel. Medio 2007 lopen de meeste contracten van de scholen met de providers af.

44 Procent van het voortgezet onderwijs en elf procent van de scholen in het primair onderwijs maakt op dit moment ook gebruik van de diensten van een tweede ISP. ADSL is het meest voorkomende type internetverbinding.

De prijs is voor 71 procent het belangrijkste argument om voor een internetaanbieder te kiezen. Ruim driekwart van de scholen maakt dan ook gebruik van het gratis internet aanbod van KPN en XS4ALL. Daarnaast hebben veel, vaak regionale aanbieders een klein marktaandeel. Het is onbekend hoe scholen zouden kiezen als het aanbod niet meer gratis is.

Scholen zeggen behoefte te hebben aan informatie over internetvoorzieningen en diverse internettoepassingen, als online leerlingvolgsystemen en elektronische leeromgevingen.
Hun kennis van de (hiervoor benodigde) bandbreedte is echter beperkt. Meer dan de helft van de respondenten kent namelijk de snelheid van de eigen internetverbinding niet.

In het primair onderwijs maken de scholen (vaker dan in het voortgezet onderwijs) gebruik van e-mail voor zowel docenten en directie als voor leerlingen. Ook website hosting, beveiliging en spamcontrol wordt veel gebruikt.
Categorie:
Tag(s):