woensdag, 20. december 2006 - 17:04

Schoonmaakactie na brand in Ecomare

Texel

Dinsdag ontstond een stevige rookontwikkeling in Ecomare. In een van de computerkasten van de expositie ‘Leven op een eiland’ is waarschijnlijk kortsluiting ontstaan met brand als gevolg. Door de enorme rookontwikkeling is er aanzienlijke schade ontstaan in het museum. Op dit moment is er een grote schoonmaakactie gestart.

Vanwege de schoonmaakwerkzaamheden zal Ecomare tot en met vrijdag 22 december alleen haar buitenterrein kunnen openstellen voor het publiek. Bezoekers zijn welkom tussen 10.30 en 16.00 uur, want het voeren van de zeehonden gaat gewoon door. Op het buitenterrein is ook de vogelopvang en de start van de wandelroutes in het Duinpark. De entree is deze dagen gratis. Ecomare hoopt vanaf zaterdag 23 december weer gewoon open te zijn.

Meer dan 50 medewerkers van gespecialiseerde schoonmaakbedrijven zijn in Ecomare aan de slag. Ook de medewerkers van Ecomare steken de handen uit de mouwen. Alle opgezette vogels, objecten in een vitrine over de bewoningsgeschiedenis van Texel en het model van de wolharige neushoorn worden voorzichtig gereinigd.

Gisteren werd na ontdekking van de brand de brandweer gealarmeerd en alle medewerkers met een diploma bedrijfshulpverlening kwamen direct in actie. De bezoekers werd verzocht om naar buiten te gaan. Gelukkig waren op dat moment de meesten van hen bij de zeehondenbassins voor het voeren. Geen van de circa 75 bezoekers en 30 medewerkers raakten gewond. Ook de op het buitenterrein aanwezige zeehonden en de vissen in het ondergronds gelegen zeeaquarium zijn geen moment in gevaar geweest. Binnen enkele minuten was de Texelse brandweer aanwezig en kort daarop werd het sein brandmeester gegeven.
Provincie:
Tag(s):