maandag, 14. augustus 2006 - 13:28

Schreeuwend tekort aan huizen met tuin

Voorburg

De woningmarkt in Nederland staat de laatste tijd als een huis. Woningbouwers doen weer goede zaken. In het eerste halfjaar van 2006 verkochten zij 7% meer woningen dan in dezelfde periode vorig jaar. Gemiddeld gingen deze woningen van de hand voor 270 duizend euro, 2 tot 3% meer dan in 2005. Maar er zijn ook zorgen. Dit blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers.

Uit datzelfde rapport staat ook dat er een schreeuwend tekort is aan nieuwbouwwoningen met tuin. Van de achttienduizend te koop staande nieuwe woningen is slechts 45% een woning met tuin terwijl naar deze woonvorm veel meer vraag is.

De verwachting is dat dit aantal door toedoen van gemeenten de komende tijd verder afneemt. Uit de Thermometer Koopwoningen blijkt dat dit besef bij veel plannenmakers nog niet goed is doorgedrongen.

Veel gemeenten staan voor de ambitie hun dorp of stad te herstructureren en kiezen daarbij in hoofdzaak voor appartementen, ‘huisjes-met-tuin’ worden niet chique gevonden of sluiten in de visie van de gemeentebestuurders niet bij de ambities naar meer stedelijke allure aan. Hierdoor is er voor de woonconsument bijna geen keuze meer aan geschikte eengezinswoningen. Gelijktijdig dreigt een overschot aan nieuwbouwappartementen.
Provincie:
Tag(s):