zaterdag, 1. juli 2006 - 23:02

Schumacher raast naar pole, MF1 Racing snel

Michael Schumacher zal de Grand Prix van de Verenigde Staten vertrekken van pole position. De Duitser liet op het circuit van Indianapolis een 1:10,832 noteren en maakte daarmee korte metten met de concurrentie. Naast Schumacher op de eerste startrij staat morgen Felipe Massa in de tweede Ferrari, gevolgd door Giancarlo Fisichella.

De Italiaan was verrassenderwijs meer dan een halve seconde sneller dan teamgenoot en wereldkampioen Fernando Alonso, maar moest wel een dikke seconde toegeven op de pole-tijd. Christijan Albers en MF1 Racing maakten opnieuw indruk. Beide wagens van het team wisten door te stoten naar Q2, en de Nederlander liet daarbij Monteiro nipt achter zich. Albers start morgen als 14de.

De Bridgestone-coureurs lijken op het circuit van Indianapolis net als vorig jaar duidelijk in het voordeel. Dit gegeven wordt in Q1 treffend geïllustreerd door Christijan Albers, die in de beginfase brutaal een voorlopige pole rijdt, terwijl verscheidene, normaal gesproken snellere, deelnemers al een tijd hebben neergezet. Van meet af aan is duidelijk dat men er bij Ferrari geen gras over laat groeien. De rode wagens rijden moeiteloos naar de kop van de tijdenlijsten, waarbij opvalt dat Felipe Massa in staat lijkt het tempo van teamleider Schumacher relatief gemakkelijk te volgen.

Helaas voor kwalificatiespecialist Jarno Trulli kan hij het overwicht van de Bridgestones niet uitbuiten. De Italiaan heeft vrijwel direct problemen met zijn Toyota, en moet de rest van de kwalificatie van de kant toekijken. Een goede prestatie wordt neergezet door Takuma Sato. De Japanner is met de armzalige Super Aguri warempel Nico Rosberg te snel af en eist de 18de startplaats voor zich op.

In het tweede deel van de kwalificatie gebeurt eigenlijk weinig. Beide wagens van MF1 Racing moeten zoals verwacht de strijd nu echt staken, maar Albers slaat in zijn laatste ronde toe en verwijst teamgenoot Monteiro, die het hele weekend lichtjes de overhand had, een plaats terug. Volgens de Portugees had er meer in gezeten, ware het niet dat hij in zijn laatste ronde een cruciale fout maakte bij het opkomen van start-finish, die hem naar eigen zeggen drie tienden en een 12de startplaats kostte.

Aan het begin van Q3 zijn alleen de Ferrari’s, Renaults, Honda’s, BMW’s, en Kimi Raikkonen en Ralf Schumacher er nog bij. Bijna nog was wereldkampioen Alonso er niet meer bij geweest. De Spanjaard lijkt op dit circuit niet lekker uit de voeten te kunnen, en weet er in Q2 op het allerlaatst een voorlopige 7de plek uit te persen. Nick Heidfeld heeft minder geluk. Hij moet zijn BMW Sauber aan het begin van Q3 aan de kant zetten met een nog onbekend probleem.

Vooraan hebben de Ferrari’s de touwtjes in handen en de eerste startrij komt geen moment in gevaar. Achter de onaantastbare rode wagens is het een stuk spannender. Honda doet eindelijk weer eens in positieve zin van zich spreken met een 4de startplaats voor Rubens Barrichello. De Braziliaan is teamgenoot Button (7de) eens te meer te snel af, en de onbetwiste nummer 1 status van de Brit binnen het team lijkt alweer lang geleden. Villeneuve houdt in zijn eentje de BMW eer hoog met een 6de plek. Kimi Raikkonen tenslotte stelt teleur met een 9de plek, een bittere tegenvaller voor de Fin en zijn McLaren team na het bemoedigende optreden in Canada.
Categorie:
Tag(s):