zondag, 2. juli 2006 - 22:18

Schumacher wint Grand Prix van Amerika

Michael Schumacher heeft de Grand Prix van de Verenigde Staten gewonnen. De Duitser bleef op de Indianapolis Motor Speedway teamgenoot Felipe Massa voor. Derde werd Giancarlo Fisichella voor Renault.

Christijan Albers moest de wedstrijd voortijdig beëindigen. De Nederlander had voornamelijk dankzij het grote aantal uitvallers lange tijd uitzicht op punten. Uiteindelijk moest hij echter het strijdperk verlaten met een versnellingsbakprobleem.

Bij de start is het Felipe Massa die het beste wegkomt en voor Schumacher de eerste bocht induikt. Van de beide Renaults is het Fernando Alonso die de beste start maakt en met enig risico Fisichella terugverwijst naar plaats vier.

Achter het leidende kwartet breekt vervolgens de hel los wanneer McLaren-coureur Juan Pablo Montoya verzuimt vaart te minderen voor de onvermijdelijke opstopping in de altijd krappe eerste bocht. Dat hij zich uitgerekend in de achterkant van de wagen van teamgenoot Kimi Raikkonen boort is een regelrechte ramp voor de Colombiaan, die met zijn actie de persofficier(en?) van McLaren wederom in een lastig parket brengt. Dit zal niet de 1-stop strategie zijn die ze bij McLaren vooraf in gedachte hadden.

De Safety Car moet noodgedwongen op de baan komen, en als de rook is opgetrokken blijkt dat behalve de beide McLarens ook Jenson Button, Scott Speed, Christian Klien, Mark Webber en Nick Heidfeld uit de race liggen, die laatste na een spectaculaire koprol waarbij zijn BMW Sauber binnen de kortste keren wordt gereduceerd tot bouwpakket.

Ook na het verdwijnen van de Safety Car blijken enkele coureurs nauwelijks in staat hun geestdrift te bedwingen. Tiago Monteiro krijgt het aan de stok met Takuma Sato, spint en na vergeefse reparatiewerkzaamheden is het veld weer twee deelnemers armer. Het begint er voor de arme Amerikanen steeds meer op te lijken dat de race een herhaling wordt van vorig jaar, toen vanwege de bandenproblemen bij Michelin alleen de Bridgestone teams van start gingen.

Zo ver komt het gelukkig niet, aangezien de beide Renaults er tenminste nog zijn om de Ferrari’s waar voor hun geld te bieden. De tot op heden oppermachtige Fransen kunnen met hun schijnbaar conservatieve Michelins echter weinig beginnen. Fisichella gaat na enkele ronden voorbij aan Alonso, maar de Italiaan kan weinig uitrichten tegen de snellere Ferrari’s.

Felipe Massa leidt ondertussen voor Michael Schumacher. Hij maakt bepaald geen langzame indruk, maar een ieder die de Formule 1 een beetje volgt weet dat de jonge Braziliaan met de beste wil van de wereld hier niet voor de Duitser gaat finishen. Niet bij de huidige stand om het wereldkampioenschap, waarbij Schumacher alle punten die hij kan krijgen hard nodig zal hebben Na de eerste pitstop zijn de rollen dan ook omgedraaid, en de leidende positie van Schumacher komt geen moment meer in gevaar.

Alonso heeft het ondertussen niet makkelijk. De wereldkampioen, vertrokken als vijfde, wordt in het begin geschaduwd door de Honda van Rubens Barrichello en zakt gedurende de race steeds verder terug. De Spanjaard verliest plaatsen aan de uit de pitstraat gestarte Jarno Trulli, die slechts een keer stopt voor banden en brandstof, alsmede aan Ralf Schumacher, en mag van geluk spreken dat die laatste in de slotfase op moet geven, en Jacques Villeneuve eerder een BMW motor opblaast. De Renault-coureur finisht uiteindelijk als vijfde.

Vanwege de vele uitvallers zijn er nauwelijks noemenswaardige duels te bekennen. Voor de enige uitzondering zorgt Vitantonio Liuzzi, die Nico Rosberg aan het eind van start-finish uitremt met een fraaie manoeuvre, en zo het eerste punt voor Scuderia Toro Rosso binnensleept. Zesde wordt tot slot Rubens Barrichello na een evenzo solide als anonieme race.
Categorie:
Tag(s):